חזרה לדף התוצאות

12 ערכים נמצאו בהקשר לנושא: עיתון/כתב עת בגוף הערך: הבוקר.

  • 1
  • מתוך 2.
  • מציג 10 ערכים.

שרירא-כהן שושנה /// סופרת ועיתונאית /// נולדה בקובליאקי, אוקראינה /// 19172003 /// גיל

ביוגרפיה

נולדה בעיירה קובליאקי, אוקראינה, בעת שהוריה נמלטו לשם במלחמת העולם הראשונה. אביה, ד"ר שמואל שרירא (שרייר), חוקר מקרא ופולקלור יהודי, חינך אותה מינקות על השפה העברית. אחרי המלחמה חיו ברובנה, אז פולין, והיא למדה בגן ילדים עברי ובבית ספר "תרבות" שהיה בפיקוחו של אביה.

שפאן שלמה /// סופר, משורר, מתרגם ומבקר /// נולד ביאמוליניץ, אוקראינה /// 18981962 /// גיל

ביוגרפיה

נולד בעיירה יאמוליניץ בפודוליה. לאחר שנים של לימוד במסגרות חינוך יהודיות-מסורתיות ומשכיליות, התקבל לבית הספר למסחר בקמנץ-פודולסק, שאותו סיים בהצטיינות ב-1918. שימש כמורה וכמנהל בבית הספר "תושייה" של רשת "תרבות" בקמנץ-פודולסק עד לחיסולו על ידי היבסקציה ב-1921. בעקבות זאת עזב את אוקראינה – תחילה לטשורטקוב שבגליציה ובהמשך ללבוב וללודז', שם לימד בגימנסיה "יבנה". ב-1923 עלה ארצה. מ-1927, במקביל לעבודתו כמורה, למד באוניברסיטה העברית בירושלים (חוג ראשי – ספרות עברית, חוג משני – פילוסופיה וקבלה, וגם את לשונה ותולדותיה של יוון העתיקה). ב-1932 קיבל תואר מוסמך. ב-1933 עבר לתל אביב ולימים התמנה למרצה בבית המדרש למורות ע"ש לוינסקי. עם קום המדינה שימש בתור מפקח החינוך התיכוני במשרד החינוך, ומ-1958 כמרצה לפרוזודיה בחוג לספרות באוניברסיטת תל אביב. אח בלשכה התל-אביבית של מסדר הבונים החופשיים ""ברקאי"".

ראובני אהרן /// סופר /// נולד בפולטבה, אוקראינה /// 18861971 /// גיל

ביוגרפיה

נולד בעיירה פּוֹלטָבָה, אוקראינה, שהיתה מרכז של פעילות רוסית מהפכנית, השכלה יהודית ו"הגנה עצמית" בתקופת הפוגרומים. סבו מצד אביו היה מנוי על עיתונים עבריים וידע קרוא וכתוב ברוסית ובפולנית. אביו, צבי שימשלביץ, שהיה מראשוני "חובבי ציון" ופעיל באגודת "בני משה", ביקר בארץ פעמיים (1891, 1905). אחיו, יצחק בן-צבי, היה נשיאה השני של מדינת ישראל וחוקר קהילות ישראל במזרח. על השכלתו כתב ראובני: Reading – No schools"". בגיל שבע-עשרה, בקיץ 1904, יצא לאמריקה, עבד שנתיים בבתי חרושת בשיקגו, ובקיץ 1906 שב לפולטבה, מאוכזב על שהחמיץ את מהפכת 1905. רשמיו מאמריקה התפרסמו בשבועון "פועלי ציון" ברוסית בעריכת דב בר בורוכוב ויצחק בן-צבי. באותו קיץ נידון למאסר, ולאחר שנתיים לגירוש לצפון-סיביר עם אביו, משום שבביתם נמצא נשק להגנה עצמית (אחיו יצחק נידון לעבודת פרך, אך הצליח להימלט ולעלות לארץ). בסיביר עסק האב בסחר חליפין עם הטונגוסים המקומיים, וראובני חיבר מילון וספר דקדוק של השפה הטונגוסית, ובעזרתה הצליח לברוח ליפן, שם עבד כמתורגמן. ב-1910 הגיע לארץ ישראל דרך מנצ'וריה, שנחאי והאוקיינוס ההודי, בדרכון ארמני שהשיג ביפן, ובעזרתו הורשה להיכנס לארץ כתושב קבע (ליהודים הותרה כניסה רק לשלושה חודשים). הוא שוחרר משירות בצבא הטורקי תמורת תשלום (שהיה מקובל לגבי משכילים וזרים).

צוריאל יוסף /// עיתונאי וסופר /// נולד בצנעא, תימן /// 1936 /// גיל: 88

ביוגרפיה

נולד בצנעא, תימן, ועלה לישראל עם בני משפחתו ב-1949. בתקופה הראשונה חיה המשפחה במחנה אוהלים בראש העין וכעבור זמן קצר עברה לגור בבית ערבי נטוש בירושלים. עבד כעיתונאי בעיתון "הבוקר" ולאחר שנסגר עבד במשך שנים ב"מעריב". לאחר פרישתו הקדיש את עצמו לכתיבה. עד כה פירסם שלושה רומנים: "כלולות" (שוקן, 1992); "קרעים" (1995); "חלמתי יונים" (2002).

פלאי משה /// חוקר וסופר /// נולד בחיפה, ישראל /// 1936 /// גיל: 88

ביוגרפיה

נולד בחיפה. שירת בצה"ל ככתב צבאי, ועבד כעיתונאי בעיתון הציונים הכלליים "הבוקר". סיים לימודי תואר ראשון בלימודי עיתונות באוניברסיטת ניו יורק, ותואר דוקטור בספרות עברית בדרופסי קולג' בפילדלפיה (1967). לאחר סיום הדוקטורט לימד באוניברסיטאות רבות בישראל ובארצות הברית. מ-1985 עומד בראש התוכנית הבין-תחומית ללימודי היהדות באוניברסיטת מרכז פלורידה

פיינגולד בן-עמי /// חוקר ספרות /// נולד בגבעתיים, ישראל /// 1931 /// גיל: 93

ביוגרפיה

נולד וגדל בגבעתיים. למד ספרות עברית באוניברסיטה העברית בירושלים. את עבודת הדוקטור שלו, שעסקה ביצירתו של ראובן אשר ברודס, כתב בהנחיית שמואל ורסס (1978). כעשרים שנה היה מורה בתיכון. היה מרצה במכללת לוינסקי ושימש כמרצה אורח באוניברסיטת בר-אילן, באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטה העברית, שבהן לימד בעיקר דרמה ו"תיאטרון". בסוף שנות השישים החל ללמד באוניברסיטת תל אביב, ובהמשך שימש כפרופסור בחוג לחינוך באוניברסיטת תל אביב, שם עסק בעיקר בהכשרת מורים לספרות. כמו כן הרצה בחוג לספרות באוניברסיטת תל אביב. מחקריו עוסקים בהוראת ספרות, בספרות ההשכלה ובדרמה העברית. פירסם ביקורות "תיאטרון" בבמות רבות, בהן "הבוקר", "מעריב", ""ידיעות אחרונות"", "גזית" ו"מאזניים". בעשרים השנים האחרונות הוא כותב ביקורות "תיאטרון" ב"מקור ראשון" וכן בכתב העת "במה".

סתוי (זסטבקר) זיסי /// עורך ספרותי /// נולד בתל אביב, ישראל /// 1939 /// גיל: 85

ביוגרפיה

נולד בתל אביב ב-1939. למד בתיכון "עירוני ה"'. את לימודיו האקדמיים עשה באוניברסיטה העברית בירושלים, בחוגים לספרות עברית ומקרא. בשנות השישים לימד ספרות ומקרא בתיכון "עירוני ט"' ובתיכון "צה"ל". כמו כן לימד עיתונאות באוניברסיטת בר-אילן והנחה קורסים בתחום השירה והסיפורת.

כהן אדיר /// סופר, חוקר ועורך /// נולד בישראל /// 1937 /// גיל: 87

ביוגרפיה

אביו, אמציה ברוך כהן, הקים את "בנימינה", אחת הגימנסיות הראשונות בארץ ישראל. אמו היתה אחותו של המשורר העברי הלל בבל, שפעל בארצות הברית. ספרו הראשון, "חילות ישראל ומלחמותיהם בעבר ובהווה" (י' שמעוני, 1957), ראה אור לפני יום הולדתו העשרים וזכה בפרס משרד הביטחון. בגיל זה כבר כתב רשימות ביקורת במוסף הספרות של עיתון "הבוקר" בעריכת ברוך קרוא, ואחר כך גם ב""דבר"" וב"הארץ". שירת בצבא כעורך בהוצאת מערכות. בעל תואר ראשון ושני בספרות, בחינוך ובפילוסופיה מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים. קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת ניו יורק בספרות ובפסיכולוגיה (נושא עבודת הדוקטור: "ניתוח פסיכולוגי וספרותי של יצירת יוסף חיים ברנר"). היה מרצה במוסדות אקדמיים שונים בארץ ובחוץ לארץ. פעילותו האקדמית העיקרית היתה באוניברסיטת חיפה, שבה היה מרצה בחוג לחינוך, עמד בראשו ובראש בית הספר לחינוך והקים בה את המרכז לספרות ילדים. ייסד שם את לימודי הביבליותרפיה. ערך את כתב העת "עיונים בחינוך" והקים את כתב העת "מעגלי קריאה" לעיון בספרות ילדים ואת כתב העת "נפש" לפסיכולוגיה ולטיפול.

וולך יונה /// משוררת /// נולדה בכפר אונו (קריית אונו), ישראל /// 19441985 /// גיל

ביוגרפיה

נולדה בכפר אונו (לימים קריית אונו) לאסתר (לבית גופמן) ולמיכאל וולך, אחות צעירה לנירה. הוריה עלו ב-1932 מבסרביה, הכירו בארץ והיו ממייסדי הכפר. האב נהרג בקרב על גבעת קולה במלחמת העצמאות כשהיה בן שלושים ושש. אמה היתה שותפה להקמת בית הקולנוע בקריית אונו ב-1953, שבו בילתה וולך בילדותה ובנעוריה שעות רבות בצפייה בסרטים. את מרבית חייה חיה בבית אמה ברחוב הנקרא על שם אביה. במחצית השנייה של שנות השישים התגוררה לתקופות קצרות בתל אביב ובמלון נוטרדם בירושלים. מעולם לא יצאה את גבולות ישראל.  

גיורא משה אלימלך /// חוקר, עיתונאי, מתרגם ומשורר /// נולד בסופיה, בולגריה /// 19191992 /// גיל

ביוגרפיה

נולד בסופיה, בולגריה, ועלה לארץ ב-1924. למד היסטוריה של עם ישראל, ובעל תואר מוסמך בספרות עברית מאוניברסיטת בר-אילן. היה חבר מערכת בעיתונים "הירדן", "הבוקר" ו"הארץ". תירגם את ספרו האוטוביוגרפי של מרדכי אהרנפרייז "בין מזרח למערב" (1953). ערך ותירגם לעברית את הספר "פניני ספרד: אלפיים פתגמים מאוצר החכמה של יהודי ספרד" (1981), המכיל פתגמים ומטבעות לשון שהיו נפוצים בקרב יהודי הבלקן ולוקטו על ידי יצחק מוסקונה. ערך את האנתולוגיה "שלהבות ועפרונים: ילקוט שירת יהודי בולגריה" (1970). בשנות השבעים והשמונים פירסם רשימות בכתבי עת, בעיקר בכתב העת "במערכה: ביטאון הציבור הספרדי ועדות המזרח", וביקורות ספרותיות בכתב העת "מאזניים".

  • 1
  • מתוך 2.
  • מציג 10 ערכים.
נגישות