יפה א"ב (אברהם בנימין) /// מסאי, מבקר ועורך /// נולד בבילצי, בסרביה /// 1924 – 2008 /// גיל
כותב/ת הערך: גוברין נורית
לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב
שתפו את הערך:
זכויות היוצרים של התמונה
מתוך ויקיפדיה, רישיון Creative Commonsשפות יצירה
מעדכן/ת הערך
תמר סתר
תאריך עדכון אחרון: 2019-08-01 00:00:00
מסאי, מבקר ועורך
נולד בבילצי, בסרביה. עלה ארצה ב-1940, למד בבית הספר "הריאלי" בחיפה ובאוניברסיטה העברית בירושלים. היה חבר "ההגנה" ושירת בצה"ל. עבד במערכת "במחנה", ב"קול ישראל", ומ-1950 היה חבר מערכת "על המשמר" ועורך המוסף הספרותי שלו (עד 1984). בתפקיד זה היה לו חלק נכבד בעיצוב פניה של הספרות. ראשית כתיבתו ברומנית (1940-1939), ובעברית החל משנת 1943, ברשימות דעה, בביקורת ספרות, רדיו וקולנוע. בתחילת שנות החמישים היה ממייסדי "המועדון לתרבות מתקדמת" (לימים "צוותא") עם אברהם שלונסקי. ספרו הראשון הוא "שירה ומציאות" (1951).
כתיבתו עוסקת בביקורת הספרות העברית והכללית, בעיקר הצרפתית, תוך השוואות ביניהן, וכן בתחום הקולנוע ויוצריו. כחבר מפ"ם החל את דרכו במסגרת הביקורת ה"סוציאל-ריאליסטית", והיה מקורב ליוצרים מהשמאל, במיוחד אברהם שלונסקי ולאה גול"דבר"ג. ספריו על חייהם ויצירתם מבוססים על היכרות אישית עמם ופעילותו רבת-השנים לצדם, והם משלבים "ממוארים" עם מחקר ספרותי, מעמדה של "צופה מעורב". הם מספרי היסוד על יוצרים אלה ועל התקופה ואווירתה.
במקביל היה קרוב לסופרי "דור בארץ", שבראשית דרכם נתנו ביטוי לחוויית מלחמת העצמאות. ביקורתו ליוותה את הספרות העברית לדורותיה, החל בסופרי ההשכלה ומבקריה (קובנר, פפירנא), דרך סופרי שלהי תקופת ההשכלה וראשית דור התחייה (פרישמן, ברדיצ'בסקי, ברנר), והמשך בסופרים בני דורו (שלונסקי, לאה גול"דבר"ג, אלתרמן, יעקב הורוביץ, רפאל אליעז). במרכז ספריו עומדים המאבקים בין ה"חדש" ל"ישן" כחלק מהדינמיקה הידועה של חידוש ושינוי מתוך רציפות והמשך. מקום מיוחד תופשות עבודותיו על תרומתם של סופרים יהודים ברומניה לספרות הרומנית, בהן האנתולוגיה "שרשים וסער," "סופרים יהודים בלשון הרומנית" (1972), שהיה מעורכיה, ומחקרו "בשדות זרים" (1996).
עוד מספריו: "צארלי צ'אפלין, חייו ויצירתו" (1953); "מקבילות בסיפור המודרני" (1974); "חדש מול ישן" (1975); "חותם אישי" (1984); לאה גול"דבר"ג – תווי דמות ויצירה (1994).
מהספרים שערך: "ילקוט אשל": "מאמרי שלונסקי" (1960); "אמנות הבמה בישראל" (1965); האנתולוגיה "נכתב בתש"ח" (1989). ערך בצירוף מבואות את כתביהם של סופרים, בהם יעקב פיכמן, שלמה צמח, יעקב רבי ושלמה טנאי. תירגם מספריהם של רנה לאלו ומיכאל סבסטיאן.
מהפרסים שקיבל: פיכמן, טלפיר, ברנשטיין, אקו"ם, פרס היצירה על שם ראש הממשלה לוי אשכול (1996) ופרס משרד החינוך לתרגומים (2000).
ויס, הלל. "בין הישן לחדש". "דבר" משא. 19.11.1976. 17; רבי, יעקב. "מחוננם של 'בנים חורגים"'. "על המשמר". 23.6.1978; שאנן, אברהם. "דיוקן ויצירה". "דבר" משא. 17.3.1972. 19.
לינקים חיצוניים
ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך
אמנות הבמה בישראל, במחנה, בשדות זרים, חדש מול ישן, חותם אישי, ילקוט אשל, לאה גולדברג – תווי דמות ויצירה, מאמרי שלונסקי, מקבילות בסיפור המודרני, נכתב בתש"ח, סופרים יהודים בלשון הרומנית, על המשמר, צארלי צ'אפלין, חייו ויצירתו, שירה ומציאות, שרשים וסער,מידע כללי
מוסדות אקדמיים
בית הספר הריאלי בחיפה
האוניברסיטה העברית בירושלים
בקשר ספרותי עם
גולדברג לאה
שלונסקי אברהם
עיר או ארץ מגורים
ישראל
זהות אתנית/דתית
יהודי/ה
גודל ערך
בינוני
הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה
הערה חשובה
הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.