פלג (יוֹסמַן) חיים /// מתרגם ועורך /// נולד בריגה, לטביה /// 1911 – 2002 /// גיל
יבי (בן-יהודה יונה) /// פובליציסט ומשורר /// נולד בבוכרה, אוזבקיסטן /// 1934 – 2002 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בבוכרה, אוזבקיסטן. בהיותו בן שנה עלתה משפחתו ארצה והשתקעה בירושלים. את לימודיו התיכוניים השלים בתל אביב. הצטרף ל"לח"י" בנעוריו, ועם קום המדינה חבר ל"בנק"י" (ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי). השורות הפותחות את ספרו נמרוד (1978) עשויות לשמש מוטו לקורות חייו כמו גם לעולמו השירי: "טלו ממני/ הפרא שבי/ ונותרתי/ בלי אומץ". יבי נודע כפעיל חברתי עצמאי, ומשלהי שנות השישים נהג לפרסם שירים ומכתמים בהארץ; חלקם פורסמו כמודעות שמומנו על ידו וחלקם ראו אור כמעין מאמרי דעה. מ-1963, אז ראה אור ספרו בקר לכל התקוות (ניב), ועד 1998, שנת פרסום הקובץ מחוץ לקונסנסוס: אולי בזכות הכוסית הטובה תימנע המלחמה הבאה, פירסם יבי כמעט מדי שנה מחברות וקובצי שירים בהוצאה עצמית, ובהם, בדרך כלל, הופיעו השירים בכתב ידו ובלא ניקוד. הוא אף ערך קובצי שירה אחדים, דוגמת הספר 22 ושירתם (1975, בצירוף הקדמה מאת דן מירון).
גרינברג סאוולי /// משורר ומתרגם בשפה הרוסית /// נולד ביקטרינוסלב, רוסיה /// 1914 – 2002 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בעיר יקטרינוסלב, רוסיה. מתחילת שנות השלושים היה פעיל ב"בריגדה של מיאקובסקי", התארגנות בלתי פורמלית של צעירים מעריצי מיאקובסקי שניסו לשמר את גחלת האוונגרד בברית המועצות. בעת מלחמת העולם השנייה שירת בצבא האדום, ולאחר מכן שימש מרצה וחוקר במוזיאון מיאקובסקי במוסקבה. עלה לישראל ב-1973 והתגורר בירושלים.
באו יוסף (יוזף) /// סופר ומשורר /// נולד בקראקוב, פולין /// 1920 – 2002 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בקראקוב. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נאלץ להפסיק את לימודיו ושהה עם משפחתו בגטו קראקוב, עד שנשלח למחנה פלאשוב, שם פגש את רבקה טננבאום ונשא אותה לאישה, בניגוד לאיסור מפורש של הגרמנים. חתונה זו הונצחה בסרטו של סטיבן ספילברג "רשימת שינדלר" כאשר את דמותו של באו גילם רמי הויברגר. בהמשך הוגלה למחנות אחרים, ובהם ברונליץ, מורביה, שהוא המחנה של אוסקר שינדלר, ושם נשאר עד השחרור (מאי 1945).
אורלנד יעקב /// משורר, פזמונאי, מחזאי ומתרגם /// נולד בטטיב, אוקראינה /// 1914 – 2002 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בעיירה טטיב, אוקראינה, לאביו אליעזר ולאמו בתיה לבית סגל. באפריל 1919 נטבחו עשרה מבני משפחתו בפרעות דניקין ופטליורה והמשפחה עקרה לקייב, בירת אוקראינה. חוויית ילדות זו ליוותה אותו כל חייו ולה הקדיש את הפואמה "קייב" (1991). משם חצתה המשפחה את הדנייפר והדנייסטר ועברה לבסרביה, והתגוררה כשנה בקישינב. הוא למד בגימנסיה העברית "מגן דוד", שבה התחנך גם נתן אלתרמן, בלא שהתוודעו זה לזה. ב-1921 עלה לארץ עם הוריו, ותחנתם הראשונה היתה כפר גלעדי. בשנים 1923-1921 השתתפו הוריו בסלילת כביש מטולה-כפר גלעדי-מגדל-טבריה במסגרת "גדוד העבודה". ב-1923 עברו לירושלים, שם עבד האב כחוצב וכסתת אבן בפלוגת העבודה של הגדוד בראשות יצחק שדה. ב-1928 למד בבית הספר "תחכמוני" ואחר כך בגימנסיה העברית "הרצליה" בתל אביב. את לימודיו התיכוניים השלים בשנים 1932-1929 בגימנסיה "רחביה" בירושלים.
אוארבך ג'ון /// סופר בשפה האנגלית /// נולד בורשה, פולין /// 1922 – 2002 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בוורשה ושירת בצבא הפולני בעת פרוץ מלחמת העולם השנייה. עם השתלטות הנאצים על פולין נכלא בגטו ורשה, ממנו הצליח להימלט ב-1942 עם תעודת זהות מזויפת. ניסה להימלט לשבדיה אך נתפש על ידי הנאצים. בעודו עוטה זהות פולנית נאסר במחנה ריכוז שטוטהוף. בגלל מצוקת כוח אדם בצי הגרמני שוחרר מהמחנה והובל לעבודות כפייה באוניות משא גרמניות. בהמשך עבד במספנות דנציג עד שחרורן על ידי הצבא האדום ב-1945. בתום המלחמה חזר לוורשה וגילה שכל משפחתו נספתה. לאחר מכן הצליח להגיע לשבדיה ושירת על אוניות. גויס למוסד לעלייה ב' ועסק בהעפלה הבלתי-לגאלית. ב-1947 נתפש על ידי הבריטים ונכלא במחנה מעצר בקפריסין, בו שהה שנתיים. עם עלייתו ארצה התיישב בקיבוץ שדות ים ועבד על אוניות הדיג של הקיבוץ ובהמשך בצי הסוחר הישראלי. הקים משפחה בקיבוץ אך איבד את אשתו, שלקתה במחלה ממארת, ושכל את בנו, סרן אדם אוארבך, בתאונה מבצעית ב-1974. היה נשוי בשנית לבמאית נולה צ'לטון.
אביבי (ווליבלר) ברוך /// סופר ואיש חינוך /// נולד בקובל, פולין /// 1912 – 2002 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בעיירה קובל, פולין. בגיל עשרים החל לעבוד כמורה בבית הספר היהודי "תרבות" בוורשה, שם ראה אור ספר לימוד שכתב בשם "המולדת העברית" (1938). לאחר כמה ביקורים קצרים בארץ עלה ב-1939 ועבד כמורה בבית הספר היסודי ע"ש ביאליק בדרום העיר. לאחר מכן כיהן במשך שנים רבות כמנהל אגף החינוך בעיריית תל אביב וכיו"ר ארגון המנהלים של אגפי החינוך בישראל. כמו כן היה פעיל באגודת הסופרים ובהסתדרות המורים. כתב יותר ממאה ספרי לימוד והתמקד בנושאי תנ"ך והיסטוריה. רוב הספרים נכתבו בשיתוף עם נתן פרסקי, נחום גבריאלי ופרופ' אברהם מינקוביץ.
- 1
- מתוך 1.
- מציג 7 ערכים.