תור-רז (טוריס) ברוך /// סופר ומשורר /// נולד בתל אביב, ישראל /// 1936 – 2014 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בתל אביב וגדל בשכונת שפירא. בנערותו עבד בבית דפוס ושם נחשף לעולם הספרות. עסק בחינוך מבוגרים ושימש כארכיונאי הראשי של מפלגת העבודה. אלמנהּ של המשוררת שלומית תור-רז. את סיפוריו הראשונים פירסם בעיתוני ילדים. ב-1961 ראה אור ספר שיריו הראשון, "שביל ארי הנמלים: שירים", בהוצאה עצמית, וב-1970 ראה אור ספר הילדים הראשון שלו, "אי האור: קורות הקיפוד ומרעיו". כתב יותר מעשרים ספרי ילדים ונוער וכן ספרי שירה ופרוזה למבוגרים.
ביוגרפיה
נולדה בקראקוב, פולין. בעת מלחמת העולם השנייה שהתה במחנות ריכוז, בהם פלאשוב, אושוויץ וברגן-בלזן. עלתה לישראל במסגרת העלייה הבלתי-לגאלית ב-1948, ובדרך לארץ היתה עצורה בקפריסין. בעלת תואר ראשון ותואר שני בתנ"ך ובלשון מטעם אוניברסיטת תל אביב. עסקה בהוראת מקרא וספרות, וכיום מפעילה יוזמות תרבותיות במושב מכמורת.
ביוגרפיה
מרדכי שלו הוא אחיו של המשורר יצחק שלו, דודו של הסופר מאיר שלו ואביהם של הסופרים צרויה וענר שלו. בוגר הגימנסיה העברית בירושלים. מסתו הראשונה, "הערות לפסיכולוגיה של האמנות", נדפסה בהיותו בן תשע-עשרה ב"גליונות" של יצחק למדן (אייר 1946). בהיותו בן עשרים ואחת ניסח גילוי דעת ראשון על שירת אלתרמן, ואותו הדפיס בעיתון הקיר "מעש" (נובמבר 1947) של ארגון המחתרת לח"י. היה מורה ומחנך בבית הספר התיכון לחקלאות "בית ירח". הדפיס מאמר מהפכני הנושא את השם "סילוף פני הספרות העברית" בכתב העת "סֻלם" (שנה ב', גיליון א', 1950), ובו יצא כנגד ההשקפה ההיסטוריוגרפית הרואה בתנועת ההשכלה שורש ראשי לצמיחת הספרות העברית החדשה, וביקש להעמידה על שורשיה הקדומים: המדרש, האגדה, השירה שבתור הזהב בספרד והקבלה. המסקנה ה"מעש"ית הנובעת ממאמר מהפכני זה היתה כי יש ללמד באוניברסיטאות חלקים מספרות המדרש, המוסר, הקבלה והחסידות כחלק אורגני של לימודי הספרות העברית. בהנחה זו הקדים את תפישותיו של ברוך קורצווייל ואת תפישותיו של ישעיהו ליבוביץ ביחס לקדימות ערכיה של היהדות על פני ערכי ההומניזם האירופי בהבנת התרבות העברית והישראלית המודרנית.
ביוגרפיה
נולד בסופיה, בולגריה. מגיל שתים-עשרה היה פעיל במחתרת האנטי-פשיסטית בארצו, וכשהיה בן חמש-עשרה נתפש ונשלח למחנה ריכוז. בבגרותו למד רפואה בפראג ועבד בה כעיתונאי. בתום מלחמת העולם השנייה התנדב למח"ל (מתנדבי חוץ לארץ) ובמסגרתו נשלח לקורס טיס. ב-1949 עלה לישראל. למד לתואר שני במיקרוביולוגיה באוניברסיטת תל אביב וכיהן כמנהל מחוזי של המעבדות הרפואיות בקופת חולים "כללית".
ביוגרפיה
יונת סנד נולדה בפולין כינקה זק. בפרוץ מלחמת העולם השנייה הגיעה עם משפחתה לגטו ורשה, וב-1943 עברה עם הוריה לצד הארי של העיר, שם היו פעילים במחתרת. עם תום המלחמה היתה פעילה בתנועת "דרור" בלודז', למדה כשנה באוניברסיטת ז'נבה בשווייץ, וכשפרצה מלחמת השחרור עלתה לארץ באופן בלתי חוקי, בעקבות בעלה אלכסנדר, והתיישבה עמו בקיבוצו רביבים, שם חיו כל שנותיהם. היתה מרצה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב וכן מתרגמת של ספרות צרפתית. אלכסנדר סנד נולד בפולין ועלה לארץ ב-1935 עם הוריו. היה חבר ב"נוער העובד" וממקימי קיבוץ רביבים. לאחר מלחמת העולם השנייה נשלח לסייע לפליטים יהודים
כרמל-יונתן נילי /// עורכת ומשוררת /// נולדה בתל אביב, ישראל /// 1942 – 2014 /// גיל
ביוגרפיה
נולדה בתל אביב. אלמנתו של המשורר נתן יונתן. בעלת תואר שני בספרות מאוניברסיטת תל אביב (1975) ותואר שני בספרות אמריקנית מקווינס קולג', ניו יורק (1985). עבדה שנים רבות כמורה וכרכזת הוראה לספרות בבית הספר "תיכון חדש" בתל אביב. כמו כן ערכה את הספר על שפת השיר – אנתולוגיה להוראת שירה עברית בכיתות הגבוהות של ביה"ס התיכון (1989). הרצתה בימי עיון, בכנסים ובסדנאות באוניברסיטאות שונות ברחבי הארץ ועבדה כמתרגמת בהוצאות ספרים שונות.
ביוגרפיה
נולדה בתל אביב. בעלת תארים ראשון ושני מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר דוקטור מאוניברסיטת בר-אילן, שבה שימשה כמרצה ובה התמנתה לפרופסור מן המניין (1994). ניהלה את הכשרת המורים בבית הספר לחינוך (1995-1991) ואת הקתדרה לחקר הוראת מקצועות היהדות ע"ש הרב ד"ר אוקס (2004-1999). ייסדה את המכון ע"ש ואן-גלדר לחקר ספרות השואה ודרכי הוראתה ומנהלת אותו מ-1990. מטעם מכון זה היא עורכת פרויקט מולטימדיה בנושא "משוררים וסופרים ניצולי שואה ובני ניצולים".
ביוגרפיה
נולדה בעיראק. היתה פעילה בתנועת המחתרת היהודית בעיראק, ובה למדה עברית. התייתמה מאמה בגיל צעיר וב-1949 עלתה לארץ דרך טהרן, עם אחיה ואחותה. אביה, שנפצע בפרעות, לא הצטרף לילדיו. עם עלייתה ארצה נשלחה לקיבוץ רמת יוחנן. בזכות ידיעת העברית שלה גויסה ב-1950 על ידי התנועה הקיבוצית לקלוט את הצעירים היהודים שעלו מעיראק ונשלחו לקיבוצים ברחבי הארץ. נישאה ב-1953 ועברה לגור ברמת גן, שם היא מתגוררת עד היום.
זמיר (זינגר) ישראל /// סופר, מתרגם, עורך ועיתונאי /// נולד בורשה, פולין /// 1929 – 2014 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בוורשה, פולין, בנם היחיד של אביו, הסופר חתן פרס נובל לספרות יצחק בשביס-זינגר, ואמו רחל (רוניה) שפירא. כשהיה בן חמש נפרדו הוריו, ואביו היגר לניו יורק, שבה ישב אחיו, הסופר ישראל יהושע זינגר. זמיר ואמו עברו למוסקבה, וב-1938 עלו ארצה. בסוף 1945 נשלח לקיבוץ בית אלפא כילד חוץ, והצטרף לכיתת בני הקיבוץ. בעת שלמד בכיתה י"ב, במאי 1948, פרצה מלחמת העצמאות, הכיתה הפסיקה את לימודיה, והנערים גויסו למלחמה. לאחר המלחמה שב לבית אלפא והקים שם את ביתו. ב-1955 נשלח לארצות הברית מטעם תנועת "השומר הצעיר" וחידש את הקשר עם אביו, לאחר כעשרים שנות ניתוק מוחלט.
וינקלר מנפרד /// משורר ומתרגם /// נולד בפוטילה, רומניה /// 1922 – 2014 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בפוטילה, מחוז בוקובינה, רומניה, למשפחה מתבוללת שדיברו וקראו בה גרמנית, אך שפת הלימודים בבית הספר היתה רומנית. לא קיבל חינוך יהודי. בגיל שלוש-עשרה החל לכתוב "שירים" בשפה הגרמנית. ב-1936 יצא לצ'רנוביץ, שם סיים את לימודי הבגרות בקיץ 1941. בזמן הכיבוש הנאצי גורש על ידי הרשויות הרומניות, ובתום מלחמת העולם השנייה החליט לעלות ארצה. ב-1948 הצטרף לתנועת הנוער הציונית "דרור" ברומניה, שבמסגרתה יצא להכשרה חקלאית. ניסיונותיו לקבל היתר עלייה לא צלחו, כי התנועה הציונית הוצאה מחוץ לחוק ב-1949. בזמן שהותו ברומניה פירסם שלושה ספרי שירה בגרמנית.