חזרה לדף התוצאות

גילן מקסים /// משורר, סופר ועורך /// נולד בליל, צרפת /// 19312005 /// גיל
כותב/ת הערך: עמית גיש

יש להירשם כדי לשמור את הערך

לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב

שתפו את הערך:

ז'אנרים אופייניים

סיפור קצר

תחומי יצירה

עריכה
פרוזה
שירה

שפות יצירה

עברית

מעדכן/ת הערך

מוריה דיין קודיש
תאריך עדכון אחרון: 2018-09-01 00:00:00

משורר, סופר ועורך
נולד בליל, צרפת, וגדל בקטלוניה. בזמן מלחמת האזרחים, תחת משטרו של פרנקו, נלכד אביו, סגן שר בממשלת קטלוניה המורדת, ונידון למוות. ב-1944 עלה עם אמו ואחותו לישראל. תחילה השתכנו במחנה עתלית, אחר כך עברו לשכונת התקווה בתל אביב. בשל מחלת אמו נאלץ לעזוב את לימודיו ולעבוד בעבודת כפיים.
ב-1957 התפרסם ספר שיריו הראשון, "גדר פרוצה" (משמע) וכבר בו הופיעו המוטיבים העיקריים ביצירתו: שירת אהבה אישית, ובכלל זה שירה ארוטית המעורבת בשירה פוליטית נוקבת. באותה עת היה חלק מקבוצת המשוררים ואנשי הספרות האוונגרדיים שהובילו את התמורה האנטי-אלתרמנית בשירה העברית, ושותף בחבורת "לקראת" עם אריה סיון, בנימין הרושובסקי, נתן זך ואחרים. ב-1957 גם ייסד את כתב העת "אוגדן" בעריכת ברוך חפץ, שממנו התפתח כתב העת "עכשיו" בעריכת גבריאל מוקד. בראשית שנות השישים ערך והוציא עם הצייר והאדריכל נחום כהן את כתב העת האוונגרדי "קילטרטן". נחשב למי שגילה את המשוררת יונה וולך.
ב-1966, כאשר היה עורך השבועון "בול", עבר גילן על חוקי הצנזורה הצבאית, נידון לשנת מאסר, אך קיבל חנינה לאחר מאה שלושים וחמישה ימי מאסר. ב-1969 היגר לצרפת וחי בה עשרים וארבע שנים. בפריז ייסד את "ארגון השלום היהודי הבינלאומי", שחתר להקים מסגרת לשיתוף פעולה של ארגונים יהודיים בכל העולם המתנגדים למדיניות ממשלת ישראל, כמשקל נגד להסתדרות הציונית ולהנהגות הרשמיות של הקהילות היהודיות בארצות השונות.
שב לישראל ב-1994. בשנים האחרונות לחייו הוציא כתב עת פוליטי-ספרותי בשם "מטען", וחידש את הוצאתו של כתב העת באנגלית "ישראל ופלסטין", ששימש כעורכו בשנות השבעים. ב-2004 קיבל את פרס היצירה ע"ש ראש הממשלה לוי אשכול.
עוד מספריו: שירה – "חומות יריחו" (1959); "שהד: "שירים" (1962); "בבית קורס": "שירים" (2002); בבל ו"שירים" אפלים (2007). סיפורת – "…וסיפורים אחרים" (2006). תרגום – לילות ערב: סיפורי ההרמון, קובץ נבחר מסיפורי אלף לילה ולילה (1964); הגן המבושם: הוא מדריך לאהבה, תענוגות ולמידות טובות, מאת עומר נפסאווי, כפי שהובא לידיעת בני יבשת אירופה על ידי ריצ'רד ברטון (1964); זיכרונותיה של אשת תענוגות (פאני היל), מאת ג'והן קלילנד (1964); ההסדר, מאת איליה קאזאן (1969).
בשנת 2014 הקדיש כתב העת עמדה גיליון ליצירתו של גילן. בספר מופיעים "שירים", תצלומים, כתבי יד ומאמר על יצירתו מאת עמוס אדלהייט, מעורכי כתב העת. באותה שנה יצא לאור ספר חדש של גילן, בשם משולחנו של בית קפה, בהוצאת כתב העת "מטען", שגילן היה ממייסדיו.

בז'רנו, מאיה. "עלילות של הרפתקן". "הארץ" ספרים. 7.6.2006. 34; ברוך, אדם. "מקסים גילן לבדו בין כה וכה". "מה נשמע בבית". אור יהודה: דביר. 2004. 155-128; גילן, מקסים. "שיחות פלורנטין: דניאל פלורנטין משוחח עם מקסים גילן". תל אביב: ירון גולן. 1998; שניר, לאה. "מידת הריחוק, עוצמת המלה". "מאזניים" ס"ח (11). אוגוסט 1994. 31-30.
גיש עמית

לינקים חיצוניים

לקסיקון אוהיו לספרות עברית

ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך

...וסיפורים אחרים, אוגדן, בבית קורס, בבל ושירים אפלים, בול, גדר פרוצה, חומות יריחו, ישראל ופלסטין, מטען, עכשיו, קילטרטן, שהד: שירים, שירים

ספרים/כתבי עת/עיתונים מן הביבליוגרפיה

הארץ, מאזניים, מה נשמע בבית, שיחות פלורנטין: דניאל פלורנטין משוחח עם מקסים גילן

תגיות חופשיות

אוונגרד, ארוטיקה, ביקורת פוליטית

מידע כללי

בקשר ספרותי עם
הרשב (הרושובסקי) בנימין
וולך יונה
זך נתן
חפץ ברוך
כהן נחום
מוקד גבריאל
סיון אריה

נתמכים ו/או תלמידים
וולך יונה

עיר או ארץ מגורים
ישראל
ספרד
צרפת
קטלוניה
תל אביב

זהות אתנית/דתית
יהודי/ה

גיל בעת פרסום ראשון
24 (1955)

גודל ערך
בינוני

הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה

[contact-form-7 id="4" title="הצעת תיקון"]

הערה חשובה

הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.

נגישות