אלדן אנדד (בלייברג, אברהם) /// משורר /// נולד בפולין /// 1924 /// גיל: 100
כותב/ת הערך: דור משה, פורת אלישע
לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב
שתפו את הערך:
תחומי יצירה
שפות יצירה
מעדכן/ת הערך
תמר סתר
תאריך עדכון אחרון: 2018-02-01 00:00:00
משורר
נולד בפולין ועלה ארצה עם הוריו ב-1930. המשפחה הצטרפה לקיבוץ חפצי-בה, שם גדל והתחנך. שירת כסייר בהגנה ובפלמ"ח, וחוויית התשתית של השיטוט בארץ התבטאה בשיריו. ב-1960 הצטרף עם משפחתו לקיבוץ בארי. השלים את לימודיו לתואר ראשון בחוגים לספרות עברית, ספרות אנגלית ומקרא באוניברסיטה העברית. את שמו האמיתי, אברומה (אברהם) בלייברג, החליף בשם הספרותי אנדד אלדן, הרומז לחוויות המסייר והנודד בארץ ישראל.
שירו הראשון נדפס בעיתון "על המשמר" ב-1952, ושיריו הבאים פורסמו במוספים של תנועת העבודה מראשית 1953. בעידודו של אברהם שלונסקי ראה אור ספרו הראשון, "חושך זורם ופרי" (הקיבוץ המאוחד, 1959) ומאז פרסם קובצי שירה נוספים, לרבות "שָׁנִים שמעו שירה", מבחר של חמישים שנות שירה (2006). עוד מספריו: "לא בשמחות קלות" (1964); "לא על האבן לבדה" (1967); "אור הפנים, שירים" (1974); "כצלול קולות חלוקים" (1978); "דממה דקה ודוקרת" (1991); "לוחשת חולשתה" (1994); "שנים שמעו שירה" (2006) ו"באורו זורם הפרי בעורי" (2010). ספרו האחרון לעת עתה הוא מ-2015 ושמו קשור בשפע שרשים.
בקיבוץ בארי שילב כל השנים את עבודתו בפרדסי הקיבוץ עם הוראה ועם כתיבת שיריו. תרם רבות לעיצוב הטקסים והחגים בבארי ואף בתנועה הקיבוצית כולה. ב-1964 פורסם ספר חגים בשם "טקס חג האסיף", שאת הטקסטים כתב אנדד אלדן, ואת המוסיקה דוד זהבי ואברהם דאוס.
שירתו שואבת את עיקר השראתה מהנוף הארצישראלי. הנוף, במורכבותו הממשית והרוחנית, נרקם בשפת מראות עשירה. בין מקורות שירתו הוא מנה את ספר התנ"ך כמקור השראה ראשון. בין המשוררים שמהם ינק הזכיר את שלונסקי ואלתרמן, את ת"ס אליוט ודילן תומס.
בספריו המאוחרים שירתו הלכה והתבססה יותר ויותר על המצלול הלשוני העשיר, על האסוציאציה החופשית והזורמת ועל האליטרציה. הוא אחד המשוררים המרכזיים של אסכולת המשוררים ה"ילידיים", על פי המונח שטבע המשורר משה דור לפני שנים רבות. פנורמת חיי המשורר, אהבה ואובדן, חברויות ופרידות, המסע מהנעורים אל הבגרות והזקנה, הוטמעו בשירתו כחוויות יסוד בתוך הטבע הארצישראלי. זכה בפרס ראש הממשלה ב-2000.
דותן, ראובן. ""דממה דקה ודוקרת"". "הרהורים על שירה". תל אביב: ירון גולן. 1998. 13-16; וייכרט, רפי. "שירים מוארים בשמש ארצישראלית". "הארץ" ספרים. 8.11.2006. 10; יעוז-קסט, חנה. "השיר הראשון שלי". "פסיפס" 58. 2004. 24; שמואלוף, מתי. "מלחמות שמעו שירה". "עתון 77" 319. 2007. 8-9.
לינקים חיצוניים
ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך
אור הפנים, שירים, באורו זורם הפרי בעורי, דממה דקה ודוקרת, חושך זורם ופרי, טקס חג האסיף, כצלול קולות חלוקים, לא בשמחות קלות, לא על האבן לבדה, לוחשת חולשתה, על המשמר, שָׁנִים שמעו שירהמידע כללי
תארים אקדמיים
ראשון
מוסדות אקדמיים
האוניברסיטה העברית בירושלים
תחומי לימוד אקדמיים
מקרא
ספרות
ספרות אנגלית
ספרות עברית
בקשר ספרותי עם
שלונסקי אברהם
תומכים ו/או מורי דרך
שלונסקי אברהם
משפיעים
אברהם שלונסקי
דילן תומס.
נתן אלתרמן
ת"ס אליוט
עיר או ארץ מגורים
ישראל
קיבוץ בארי
קיבוץ חפציבה
זהות אתנית/דתית
יהודי/ה
גודל ערך
קצר
הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה
הערה חשובה
הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.