טורי גדעון /// חוקר ספרות ומתרגם /// נולד בחיפה, ישראל /// 1942 /// גיל: 82
ביוגרפיה
נולד בחיפה. את דרכו האקדמית עשה באוניברסיטת תל אביב, וקיבל תואר דוקטור (1977) ופרופסור מן המניין (1991). בשנים 2000-1996 שימש ראש בית הספר למדעי התרבות והחל מ-1997 הוא מופקד על הקתדרה לתורת התרגום ע"ש ברנשטיין. משנות השמונים הוא פעיל גם במסגרות בינלאומיות. ב-1989 ייסד את כתב העת Target, הנחשב אחד המובילים בתחום. באותה השנה מונה לפרופסור ראשון לחקר התרגום בקתדרה חדשה באוניברסיטת לוון, בלגיה. ב-1994 הוזמן להצטרף לצוות העורכים שלBTL (Benjamins Translation Library), סדרת ספרים אקדמית חשובה, ובשנים 2005-1996 היה עורכה הראשי. הוא חבר במועצות המערכת של סדרות ספרים וכתבי עת בחקר התרגום, בבלשנות ובספרות השוואתית. עמית-כבוד בקתדרה לתורת התרגום של אונסק"ו באוניברסיטת ברטיסלבה, סלובקיה (1999), ובעל תואר דוקטור לשם כבוד מטעם אוניברסיטת מידלסקס, לונדון (2000).
ביוגרפיה
גדלה והתחנכה בתל אביב. בגיל שבע-עשרה סיימה את לימודיה בתיכון "עירוני א"' והחלה בלימודי פילוסופיה באוניברסיטת תל אביב. בתקופה זו החלה לפרסם משיריה בעיתונות ובכתבי עת. שירה הראשון פורסם ב-1958 במוסף הספרות של "ידיעות אחרונות". לאחר מכן החלה לפרסם משיריה בכתב העת "עכשיו" בעריכתו של גבריאל מוקד, וראשוני שיריה, "פלונתר", ""דבר"ים" ו"חוַרתי", נדפסו בבמה זו ב-1960. ניכרים בהם אלמנטים שיאפיינו את כתיבתה גם בהמשך: לשון יומיומית, משחקי מילים, רטוריקה עם תכונות של וידוי אישי, וכן נוכחותן של השפעות מודרניסטיות מיצירותיהם של נתן זך ודוד אבידן.
דרוויש מחמוד /// סופר ומשורר בשפה הערבית /// נולד בכפר אל-בירווה, ישראל /// 1942 – 2008 /// גיל
ביוגרפיה
נחשב למשורר הפלסטיני הלאומי ומהמשוררים הגדולים ביותר בעולם הערבי. נולד בכפר אל-בירווה שבגליל התחתון, שנהרס כליל ב-1948. במהלך המלחמה נמלט עם משפחתו ללבנון. בני המשפחה שבו למדינת ישראל כמסתננים כעבור שנה והתגוררו בדיר אל-אסד כפליטים בארצם. לאחר תקופת בית הספר התיכון עבר להתגורר בחיפה. בשנות השישים המוקדמות הצטרף למפלגה הקומוניסטית הישראלית, שטיפחה את הזהות הערבית הלאומית-תרבותית, ותפש מקום נכבד בעיתוני המפלגה. הוא שימש חבר המערכת של "אל-אתתחאד", עיתון המפלגה הקומוניסטית, וערך את המוסף הספרותי "אל-ג'דיד", וכן כתבי עת ספרותיים, לרבות "אל-פג'ר" ו"שו'ון פלסטינייה". ב-1970 בחר לעזוב את ישראל, שבה נחשב "נוכח-נפקד". תחילה יצא למוסקבה למשך שנה, אחר כך התגורר במצרים, בלבנון ובתוניסיה. הפך לפעיל במוסדות התרבות של אש"ף (1973), ובשל כך נשללה ממנו זכות הכניסה לישראל. ב-1981 ייסד את כתב העת הספרותי "אל-כרמל" ושימש כעורכו במשך שנים רבות. באמצע שנות התשעים, עם הקמת הרשות הפלסטינית, שב לרמאללה, אך סירב לקבל תפקיד בממשלה ושמר על מעמדו העצמאי. בשנותיו האחרונות התגורר ברמאללה, בעמאן ובפריז ונהג להופיע באירועי שירה. ב-1996 הותר לו לבקר בישראל לאחר שהוזמן להשתתף בסרט על אמיל חביבי. חזר שוב ב-2007, שנה לפני מותו, וקרא משיריו בחיפה. הוא שלט בשפה העברית, ולאורך השנים קיים קשרים אישיים עם סופרים ומשוררים עבריים. רבים משיריו, המצטיינים במוזיקליות ובעושר המצלול, הולחנו וזכו לפופולריות הנמשכת עד היום בקרב פלסטינים ובעולם הערבי. זכה בפרסים ספרותיים רבים, ובהם פרס הלוטוס לספרות ב-1969 ופרס לנין לשלום ב-1983 מטעם ברית המועצות. ב-1997 זכה באות לגיון הכבוד מטעם ממשלת צרפת.
דקובן אזרחי סידרה /// חוקרת ספרות /// נולדה בוושינגטון, ארה"ב /// 1942 /// גיל: 82
ביוגרפיה
נולדה בוושינגטון וגדלה באזור שיקגו, השלימה את לימודי התואר הראשון באוניברסיטה העברית בירושלים ואת התואר השני והשלישי באוניברסיטת ברנדייס, בספרות אנגלית ואמריקנית. משנות השבעים מלמדת באוניברסיטה העברית בירושלים ומשמשת כמרצה אורחת באוניברסיטאות שונות בצפון-אמריקה. כיום היא פרופסור במחלקה לספרות השוואתית באוניברסיטה העברית.
גלבוע (גינגולד) שולמית /// סופרת ועורכת /// נולדה בתל אביב, ישראל /// 1942 /// גיל: 82
ביוגרפיה
נולדה בתל אביב. בילדותה המוקדמת גרה המשפחה ביפו, אך בהיותה בת אחת-עשרה עברה למושב השיתופי שדה חמד שאליו יצאו הוריה במסגרת התנועה "מן העיר אל הכפר", מסיבות אידיאולוגיות וכלכליות כאחד. המשיכה את לימודיה בפנימיית כפר הנוער בן-שמן ולמדה במכללה להכשרת מורים ע"ש שיין בגבעת השלושה. בהיותה בת תשע-עשרה נפטר אביה והמשפחה עזבה את המושב ועברה להתגורר בפתח תקווה. עבדה בהוראה בבית ספר יסודי ובמקביל למדה לתואר ראשון בספרות עברית ופילוסופיה באוניברסיטת תל אביב. לאחר שנים של הוראת פילוסופיה ב"תיכון חדש" בתל אביב, למדה לתואר שני בפילוסופיה ולימדה גם באוניברסיטת תל אביב. מ-1984 עבדה ב""ידיעות אחרונות"" בכתיבה ובעריכה, תחילה כסגנית עורך המדור לספרות ומ-2004 כעורכת המדור, עד לפרישתה בסוף 2007.
בן-יוסף גינור צביה /// חוקרת ספרות, משוררת וסופרת /// נולדה בתל אביב, ישראל /// 1942 – 1999 /// גיל
ביוגרפיה
נולדה בתל אביב ובה גדלה והתחנכה. בשנות השישים עזבה את ישראל לארצות הברית בשל עבודת בעלה, השתקעה בסיאטל ולאחר מכן בניו יורק. החלה את לימודיה האקדמיים באוניברסיטת סיאטל, והמשיכה בסמינר התיאולוגי היהודי בניו יורק (JTS). מ-1982 ועד יומה האחרון נמנתה עם סגל המוסד ועסקה בהוראת הספרות העברית והתרבות הישראלית. ב-1992 סיימה את התואר השלישי, ועם השנים מונתה לפרופסור. נפטרה ממחלה ממארת בניו יורק. בשנותיה האחרונות הקימה ב-JTS קתדרה ללימודי ישראל הנושאת את שמה ואת שם בעלה.
ביטון ארז (יעיש) /// משורר, עורך ופובליציסט /// נולד באוראן, אלג'יר /// 1942 /// גיל: 82
ביוגרפיה
נולד באוראן, אלג'יריה, להורים ילידי מרוקו. בגיל שש עלה עם משפחתו לישראל. בהיותו בן עשר התעוור בעת ששיחק ברימון יד בשדה סמוך לביתו בלוד. הוא התחנך ב"בית חינוך לעיוורים" בירושלים, שם הוחלף שמו לארז, ובסמינר "ליפשיץ״. בבגרותו למד לתואר ראשון בעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית בירושלים ולתואר שני בפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, ועבד בתחומי עיסוק אלה.