טבנקין משה /// משורר /// נולד בהמושבה כנרת, ישראל /// 1917 – 1979 /// גיל
ביוגרפיה
נולד במושבה כנרת, בנם הבכור של אווה ויצחק טבנקין, מנהיגו של הקיבוץ המאוחד. סמוך להיווסדו של עין חרוד עברה המשפחה לקיבוץ. כבר מילדות כתב "שירים" ופזמונים. ב-1936 פירסם ברל כצנלסון ב"דבר" שיר ראשון שלו בשם "נוף ילדות מוזר". השיר התייחס למאורעות תרצ"ו. ב-1943 הופיע ספרו הראשון, "שירים" (הקיבוץ המאוחד). הפשטות שבשם הספר סימנה קו של פשטות ובהירות בשיריו, וזהירות מפאתוס. הכמיהה לאינטימיות אפיינה את שיריו, גם אלה שעסקו בנושאי הכלל. קהל הקוראים קיבל באהבה את שיריו והספר נדפס במהדורות רבות, אבל מרביתה של הביקורת הספרותית לא נטתה להציב אותו בעמדה מרכזית. כמה משיריו הולחנו, ובולטת בהם הלחנה רבת-השראה של מתי כספי לשיר "ביום מסה". כמה משיריו נעשו אבני יסוד בטקסי זיכרון לנופלים במלחמות ישראל ובטקסי חגים של קיבוצים רבים.
ביוגרפיה
נולדה למשפחת מיבר בטבריה, דור שביעי בארץ. למדה בתיכון ע"ש תלמה ילין במגמת תיאטרון, ושנה אחת בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב. שירתה ב"להקת הנח"ל", שם פגשה את גידי גוב ונישאה לו. בשנים 1991-1981 כתבה בעיקר מערכונים וסדרות לטלוויזיה. היתה ממעצבי הסגנון הקומי של הסדרה "זהו זה" ששודרה בטלוויזיה החינוכית ויצרה סגנון ייחודי של הומור ישראלי. כתבה את "כן, מה?!", סדרה קומית ששודרה בערוץ 1, וטקסטים ל"לילה גוב" בערוץ 2.
ברנשטיין אוֹרי /// משורר ומתרגם /// נולד בתל אביב, ישראל /// 1936 – 2017 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בתל אביב לאביו נחום, יליד רוסיה שעלה לארץ בגיל צעיר, ולאמו רבקה, שנולדה בבאר טוביה. למד בתיכון "עירוני א"'. למד לתואר מוסמך למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. שירת בפרקליטות הצבאית כסנגור. עסק במקצוע עריכת-הדין בשנים 1967-1963. ב-1968 הצטרף לקונצרן התעשייתי "אמקור", תחילה כסמנכ"ל ואחר כך, במשך כעשרים שנה, שימש כמנכ"ל הקונצרן. ב-1998 עזב את התעשייה ופתח משרד לעריכת-דין. מ-1995 מלמד באוניברסיטאות בישראל, ובשנים 2009-1999 שימש כפרופסור חבר לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון וכראש המסלול לכתיבה ספרותית.
בצלאל יצחק /// חוקר ועורך /// נולד בהראת, אפגניסטן /// 1931 /// גיל: 93
ביוגרפיה
נולד בהראת, אפגניסטן. עלה ארצה עם משפחתו ב-1934. חי בירושלים ובתל אביב עד 1948. התגייס כתלמיד, נלחם במלחמת העצמאות ונפצע בקיבוץ מנרה. היה חבר מנרה עד 1954, הדריך בתנועת "המחנות העולים" וערך את ביטאונה, "במבחן". בשנים 1958-1955 למד היסטוריה של עם ישראל וסוציולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת תל אביב. ב-2005 קיבל תואר דוקטור מבית הספר ללימודי היהדות באוניברסיטת תל אביב. עבודת הדוקטור שלו עסקה ב"השתתפות הספרדים בארץ ישראל בציונות ובתחייה הלאומית בשלהי התקופה העות'מאנית". בשנים 1960-1955 היה מזכיר אישי של השר משה כרמל וראש לשכה של השר יצחק בן-אהרן. החל ב-1960 עבד כעיתונאי ב"למרחב", והחל ב-1970 היה עורך מוסף הספרות "משא". לאחר האיחוד בין "למרחב" ובין "דבר", המשיך בעריכת "משא", בשיתוף עם אברהם שאנן. ב-1979 היה עורכו המייסד של כתב העת "פעמים" (מכון בן-צבי), ושימש בתפקיד עד צאתו לגמלאות ב-1994.
אריאל מאיר /// משורר ופזמונאי /// נולד בקיבוץ משמרות, ישראל /// 1942 – 1999 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בתל אביב, ואת רוב שנותיו עשה בעיר זו. למד בגימנסיה "שלווה". בשנים 1954-1952 למד באוניברסיטה העברית בירושלים. בגיל צעיר התגלתה אצלו מחלת האסתמה, שגרמה לו התקפי חנק וליוותה אותו כל חייו. ב-1952 החל לפרסם שירים, בעיקר ביומון "קול העם", עיתונה של מק"י (המפלגה הקומוניסטית הישראלית), ואף הצטרף לתנועת הנוער של המפלגה, "בנק"י" (ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי). גבריאל מוקד היה הראשון שהבחין בכישרונו בעת שלמדו יחד בגימנסיה, והוא תמך שנים רבות ביצירתו ובכתיבה עליה. במקביל, אלכסנדר פן, שהיה העורך הספרותי של "קול העם", התרשם ממנו ועודד אותו. שיריו הראשונים הושפעו עמוקות מהפאתוס שבשירי פן ובתרגומי מיאקובסקי שלו, אבל כבר בשירים המוקדמים מורגשת גם היכרות עמוקה עם שירי שלונסקי, אלתרמן ובני דורם. עד מהרה התאכזב אבידן מהקומוניזם ומהשירה המגויסת, ופרש מ"בנק"י" ב-1953. זמן קצר עוד פירסם שירים של פאתוס סוציאלי מעורב בחרדה קיומית ב"על המשמר" המפ"מי ובשבועון "במאבק", אבל אחר כך ניתק את עצמו מן העולם הפוליטי והאסתטי של השירה המגויסת.
- 1
- מתוך 1.
- מציג 6 ערכים.