שלונסקי אברהם /// משורר, סופר, מתרגם ועורך /// נולד בקריוקוב, אוקראינה /// 1900 – 1973 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בכפר קריוקוב, אוקראינה. תאריך הולדתו, על סף המאה העשרים, סימל בעיניו את ייעודו: להיות המשורר הנבחר, נושא הדגל של הספרות העברית במאה החדשה. אביו, טוביה, היה ממוצא חב"די, איש משכיל, ציוני וחסידו של אחד העם. אמו, ציפורה לבית ברוורמן, היתה קרובת משפחה של חנה, אמו של מנחם מנדל שניאורסון (לימים הרבי מלובביץ'). בנעוריה היתה ציפורה חברה במפלגה מהפכנית והשתתפה בפעולות מחתרת נגד הצאר.
מנש-בנארי יהודית /// סופרת /// נולדה בלבוב, גליציה /// 1901 – 1972 /// גיל
ביוגרפיה
נולדה בלבוב, בירת גליציה, למשפחה דתית מסורתית. הרב גרינברג, אביו של המשורר אורי צבי גרינברג, היה ידיד קרוב של הוריה. למדה בבית ספר תיכון פולני וכן למדה עברית מנעוריה. עלתה ארצה ב-1920 לנמל יפו, הגיעה לחוות מרחביה, הצטרפה ל"גדוד העבודה" ועבדה בסלילת כביש חיפה-נצרת. הצטרפה ל"חבורת העמק" וב-1924 עברה לקיבוץ עין חרוד. נישאה לסופר דוד מלץ, ונולד להם בנם רפי, שנפל במלחמת העצמאות, בקרב על נבי סמואל שבהרי ירושלים.
ביוגרפיה
נולד בעיר בנדין בדרום-פולין למשפחה של חסידי קוצק. למד ב"חדר" בעירו ומגיל בר-מצווה בישיבה בעיר סוכטשוב הסמוכה לוורשה. מגיל שש-עשרה היה פעיל באגודה הציונית "עבריה" בבנדין, והחל להכשיר את עצמו בעבודה חקלאית לקראת העלייה לארץ ישראל. ב-1918 יצא לדרך, ואחרי שנתיים של נדודים עקלקלים והשתהות בגרמניה ובצרפת הגיע לחוף יפו.
טבנקין משה /// משורר /// נולד בהמושבה כנרת, ישראל /// 1917 – 1979 /// גיל
ביוגרפיה
נולד במושבה כנרת, בנם הבכור של אווה ויצחק טבנקין, מנהיגו של הקיבוץ המאוחד. סמוך להיווסדו של עין חרוד עברה המשפחה לקיבוץ. כבר מילדות כתב "שירים" ופזמונים. ב-1936 פירסם ברל כצנלסון ב"דבר" שיר ראשון שלו בשם "נוף ילדות מוזר". השיר התייחס למאורעות תרצ"ו. ב-1943 הופיע ספרו הראשון, "שירים" (הקיבוץ המאוחד). הפשטות שבשם הספר סימנה קו של פשטות ובהירות בשיריו, וזהירות מפאתוס. הכמיהה לאינטימיות אפיינה את שיריו, גם אלה שעסקו בנושאי הכלל. קהל הקוראים קיבל באהבה את שיריו והספר נדפס במהדורות רבות, אבל מרביתה של הביקורת הספרותית לא נטתה להציב אותו בעמדה מרכזית. כמה משיריו הולחנו, ובולטת בהם הלחנה רבת-השראה של מתי כספי לשיר "ביום מסה". כמה משיריו נעשו אבני יסוד בטקסי זיכרון לנופלים במלחמות ישראל ובטקסי חגים של קיבוצים רבים.
חזנוב רוחמה /// נולדה בביירות, בירת לבנון, להוריה רבקה ושאול, עולים ציו /// נולדה בביירות, לבנון /// 1922 – 1994 /// גיל
ביוגרפיה
נולדה בביירות, בירת לבנון, להוריה רבקה ושאול, עולים ציוניים מרוסיה, שיצאו מהארץ כדי להתבסס כלכלית. עד גיל עשר חיה בעיר חאלב, סוריה, שם ניהל אביה סניף של "כרמל מזרחי". ב-1922 נפטר האב, והמשפחה חזרה ארצה והתיישבה בגדרה. למדה בסמינר למורים "מזרחי" בירושלים. בעת לימודיה הצטרפה לתנועת "המחנות העולים". היא הצטרפה גם לקבוצת "החוגים", שלימים ייסדה את קיבוץ בית השיטה, ונשלחה לעין חרוד ללמוד טיפול בילדים בגיל הרך (1932). שם פגשה את הסופר דוד מלץ, שנפרד מהסופרת יהודית מנש, ונישאה לו. השלימה תואר ראשון בספרות עברית ובהיסטוריה באוניברסיטה העברית בירושלים. לימים סיימה גם תואר שני באותם המקצועות. התמסרה לחינוך מיוחד.
גלעד (גלס) זרובבל /// משורר, סופר ועורך /// נולד בבנדרי, בסרביה /// 1912 – 1988 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בעיר בנדרי, בסרביה. בית הוריו היה משכיל וציוני, והוא דיבר עברית מילדותו. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה נמלטה המשפחה לאודסה וב-1922 עלתה ארצה. ב-1924 הגיע עם אמו לקיבוץ עין חרוד, ובו חי עם משפחתו עד יומו האחרון. היה מזכיר הסתדרות "הנוער העובד והלומד" (1934-1932), חבר מערכת "במעלה", עיתון "הנוער העובד", ושליח ההסתדרות והקיבוץ המאוחד ל"החלוץ" ו"דרור – החלוץ הצעיר" בפולין (1939-1937). התגייס לפלמ"ח עם ייסודו (1941), השתתף בפעולות המאבק וחיבר את המנון הפלמ"ח. ב-1943 הצטרף למטה הפלמ"ח כקצין התרבות של החטיבה ועורך עלוניה, ועם קום המדינה ופירוק הפלמ"ח היה קצין הסברה ותרבות פיקודי בחזית הדרום עד שחרורו (1953). למד היסטוריה כללית וספרות באוניברסיטה העברית בירושלים (1955-1953). ב-1953 הצטרף למערכת הוצאת הקיבוץ המאוחד והיה עורך "מבפנים", רבעון הקיבוץ המאוחד (1988-1956).
- 1
- מתוך 1.
- מציג 6 ערכים.