חזרה לדף התוצאות

נאמן נפתלי /// סופר ומחזאי /// נולד בירושלים, ישראל /// 19281986 /// גיל
כותב/ת הערך: פורת אלישע

יש להירשם כדי לשמור את הערך

לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב

שתפו את הערך:

ז'אנרים אופייניים

רומן
רומן היסטורי

תחומי יצירה

מחזאות
פרוזה

שפות יצירה

עברית

מעדכן/ת הערך

יפתח אשכנזי
תאריך עדכון אחרון: 2019-06-01 00:00:00

סופר ומחזאי
נולד בשכונת מאה שערים, ירושלים, דור חמישי למשפחתו בעיר. סבו היה תלמיד חכם ואביו היה המלחין יהושע נאמן, בעל תפילה ומומחה למוזיקה ליטורגית יהודית. בילדותו בילה שעות רבות בספריית "בני ברית" ומצעירותו הקדיש עצמו לעולם הספרים.
הצטרף ל"הגנה", נעצר בידי הבריטים (1946) ונכלא במחנה לטרון. שירת בחטיבה הירושלמית במלחמת העצמאות, ולאחר שחרורו למד קבלה והיסטוריה באוניברסיטה העברית בירושלים. ב-1962 עבר לעיירה מעלות, עסק שם בהוראה וניהל את בית הספר היהודי-ערבי, וב-1965 התמנה למנהל מחלקת החינוך בעיירה. הקים רשימה עצמאית לראשות מועצת מעלות, אך נכשל בבחירות וחזר לכתיבה ולחינוך.
ספרו הראשון, "בינו לבין עמו" (מסדה, 1957), רומן היסטורי מחיי יוסף בן מתתיהו, זכה בפרס אשר ברש (1957). ספרו השני, "צו קריאה" (1963), הוא רומן על מלחמת סיני, לבטי יחיד בעת מלחמה, קשייו והשלמתו עם המשימה. "מרקו", מחזה (1967), הוצג בתיאטרון "זווית". עלילתו מתרחשת בעיירת עולים בגליל, שבה עולה חדש צעיר מחפש את דרכו. ספרו "לוח זמנים" (1970) הוא רומן על סופר לא ידוע, השוקע בתיאור אנשיה של עיירת עולים, שאליה הגיע בשליחות המדינה. עוד רומן הוא "צעיף של אמנים" (1973), על אמן צעיר מצפון-אפריקה המנסה להיקלט בארץ. מאבקו על חיי אמנות מול קשיי המציאות בעיירת עולים הם עיקרו של הרומן. עוד כתב את הרומן "כי פנה יום" (1979) ואת המחזה "מחבלים" (1979), העוסק באירועים הטראומטיים של התקפת ה"מחבלים" על בית ספר במעלות (1974) ובהשלכות שלהם על תושבי העיירה.
לאחר מותו הוציאה משפחתו לאור מעיזבונו את הרומן "חזון" (1990). הספר, שנכתב אחרי מלחמת ששת הימים, מתאר את השינויים העצומים שעברה החברה החרדית מתקופת המנדט ועד 1967, דרך דמותו של בחור ישיבה שחזר בשאלה והפך לקבלן ירושלמי אמיד. ספרו האחרון, "והרוח באותיות", פורסם שנית לאחר מותו (1995, יצא לראשונה ב-1985). זהו ספרו החשוב ביותר, המחבר בעלילה מרתקת אוהבי ספרים וסוחרי ספרים, חוקרי קבלה, נזירים נוצרים ומיסטיקנים ירושלמיים. כולם חוסים בצלם של חיבורים קבליים ומוקפים בעולם הסמלים של הקבלה.

אורון, מיכל. "חקרי קבלה ושלוחותיה בספרות העברית: עיון ברומן '"והרוח באותיות"' מאת נפתלי נאמן". "ממרכזים למרכז, ספר נורית גוברין". תל אביב: מכון כץ לחקר הספרות העברית – אוניברסיטת תל אביב. 2005. 472-460; בושס, הדה. "גורלה של רוח". "הארץ". 11.11.1985. 12.

אלישע פורת

לינקים חיצוניים

לקסיקון אוהיו לספרות עברית

ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך

בינו לבין עמו, והרוח באותיות, חזון, כי פנה יום, לוח זמנים, מחבלים, מרקו, צו קריאה, צעיף של אמנים

ספרים/כתבי עת/עיתונים מן הביבליוגרפיה

הארץ, ממרכזים למרכז – ספר נורית גוברין

תגיות חופשיות

הגירה, חרדיות, טראומה, מיסטיות, מלחמה, קבלה

מידע כללי

מוסדות אקדמיים
האוניברסיטה העברית בירושלים

תחומי לימוד אקדמיים
היסטוריה
קבלה

עיר או ארץ מגורים
ישראל
מעלות

זהות אתנית/דתית
יהודי/ה

גיל בעת פרסום ראשון
29 (1957)

גודל ערך
קצר

הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה

[contact-form-7 id="4" title="הצעת תיקון"]

הערה חשובה

הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.

נגישות