גוטפרוינד אמיר /// סופר /// נולד בחיפה, ישראל /// 1963 – 2015 /// גיל
כותב/ת הערך: פינטו-אבקסס נינה
לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב
שתפו את הערך:
זכויות היוצרים של התמונה
צילום: מוטי קיקיון מתוך ויקיפדיה, רישיון Creative Commonsתחומי יצירה
שפות יצירה
מעדכן/ת הערך
מוריה דיין קודיש
תאריך עדכון אחרון: 2018-08-01 00:00:00
סופר
נולד וגדל בחיפה. את תחילת הקריירה הספרותית שלו החל בעודו קצין בחיל האוויר. פירסם שלושה ספרים בעת שירותו הצבאי, ולאחר פרישתו בגיל 42 התמסר לכתיבה ספרותית. סיים את שירותו הצבאי בדרגת סגן-אלוף. מוסמך החוג למתמטיקה שימושית בטכניון. זוכה פרס ספיר לשנת 2003 על ספרו "אחוזות החוף", ופרס היצירה לסופרים עבריים על שם לוי אשכול לשנת 2013. גויטפרוינד נפטר בגיל 52 מסרטן. ספרו האחרון, הר האושר, יצא לאחר מותו.
ספרו הראשון, "שואה שלנו" (זמורה-ביתן, 2000), מביא את נקודת מבטם של הילדים אמיר ואפי, בני הדור השני לשואה, הדולים אט-אט רסיסי סיפורים על ניצולי השואה במשפחתם ובסביבת שכונתם בחיפה. במהלך ילדותם ובגרותם הם בונים את תצרף סיפור השואה של הדמויות מאחורי הסיפורים. "שואה שלנו" הוא גם סיפור של התבגרות, חשיפת סוד, הצצה לחייהם של מבוגרים ועולמותיהם הכמוסים וסיפורו של דור שהשתיק את השואה ומאורעותיה. הספר משבץ סיפורים בעלי אופי ריאליסטי זה בתוך זה, והיכולת לחבר כרוניקות עם קטעים פנטסטיים יצרה את צביונו הייחודי של הרומן. הכתיבה על סוגיות מורכבות וטרגיות של עולם השואה ואילמותם של הניצולים תוך שימוש בהומור, באירוניה ובקטעים גרוטסקיים, יצרה חידוש בספרות העברית והביאה את גוטפרוינד באחת ללב התודעה הציבורית הספרותית.
ספרו השני, "אחוזות החוף" (2002), הוא קובץ סיפורים המתאר דמויות תימהוניות, אקסצנטריות, וכאלה המצויות על סף השיגעון. עולמן של הדמויות החריגות, שרובן שואפות לדבר אחד ואינן מצליחות להשיגו, זוכה לאהדתו של המספר ושל הקוראים. הסיפורים מפנים את המבט אל הפרט, האחד, הנאבק בכוחות גדולים ממנו. גוטפרוינד המשיך בספר זה לבסס את כתיבתו ככתיבה ססגונית, מלאת הומור, ושילב בעלילת הסיפורים הקצרים פיסות של ההיסטוריה הציונית. חלק מן הסיפורים מתרחשים בישראל, ואחרים בהווי הצרפתי הכפרי (כמו "שעונים", "אוכל", "דוד אלבר"). כמה מן הדמויות בסיפורים אלה נעלמות או מתפוגגות ונותרות בגדר תעלומה. אחת התמות החוזרות בסיפורי הקובץ היא הטבעת דמות האב בנפשו של הבן ("היסטוריה", "אוכל") – דמות אב שלא ניתן להשתחרר ממנה. העיסוק בשימור הזיכרון ובחשיבותו, שהוא הבסיס ל"שואה שלנו", מתקיים גם באחדים מן הסיפורים ב"אחוזות החוף"; דמויות המספרים מנסות לשחזר את סיפורי ההורים או את סיפוריהן שלהן ("היגון הזה", "אירדן") ועוסקות בסוגיות של מהימנות הזיכרון, דרך היווצרותו של סיפור והקושי בחילוץ הסיפור של ניצולי השואה. הספר זכה בפרס ספיר ב-2003.
ספרו השלישי, "העולם, קצת אחר כך" (2005), מעמיד במרכזו את דמותו של חיים אברמוביץ', מנהיג נערץ הבונה אחוזה ההופכת לגוף אידיאולוגי אנטי-ציוני, שאינו מכיר במדינה. הספר מגולל את קורותיהם של יושבי האחוזה והעובדים בה לצדו של המנהיג הנערץ. הספר עוסק בתמות של הגירה, גלותיות, שואה ורצון להשתלב במדינה החדשה. עברן של הדמויות כמי שחוו את השואה, עלו מרוסיה או התגוררו במעברות עיצב את חייהן, ובד בבד את דמותה של המדינה. גם ספר זה עוסק בדמויות מן השוליים החברתיים – דמויות חריגות המצויות מחוץ לנרטיב הממלכתי, והמתאפיינות בחיים מוזרים ועלובים, הזוכים להזדהות הקוראים. הפואטיקה של הספר נשענת על ריאליזם ופנטזיה, שיצרו את סגנונו הספרותי המובהק של גוטפרוינד. הספר תורגם לאנגלית.
ספרו הרביעי, "בשבילה גיבורים עפים" (2008), הוא רומן רחב יריעה המקיף את סיפורו של דור, למן מלחמת ששת הימים ועד לרצח רבין. הרומן מתרחש בשכונת פועלים בחיפה, עיר הולדתו של גוטפרוינד, ובמרכזו עומדת דמותו של אריק, סביבו נטווה סיפור האהבה הגדול. הרומן כורך את הלאומי עם הפרטי ומציב בלב העלילה את התחנות ההיסטוריות המרכזיות של מדינת ישראל במקביל לסיפורם של חמשת חברי הילדות מן השיכון. ב-2010 יצא לאקרנים הסרט "פעם הייתי" בבימויו של אבי נשר, המבוסס על הספר "בשבילה גיבורים עפים", ובעיקר על פרק אחד ממנו ועל דמותו של השדכן יעקב ברייד, ניצול שואה, שהיה מעבידו של אריק, הדמות המרכזית בסרט ובספר, בחופשת הקיץ של 1968. ב-2018 הופקה גם סדרת טלויזיה מצליחה המבוססת על הרומן, בשם "בשבילה גיבורים עפים".
יצירה ספרותית אחרת של גוטפרוינד, הסיפור "צלליות", מתוך קובץ הסיפורים "צלליות: 11 סיפורים" (קובץ המאגד יצירות של סופרים ישראליים שונים, בעריכת אתגר קרת, 2005), עובדה אף היא לסרט, הנושא את שם הסיפור (בימוי אדם ביזנסקי, 2013). זהו סיפור מטאפורי על דוד בודד שנהג לבדר את בני משפחתו במופעי צלליות עד שנטרפה עליו דעתו. אמיר גוטפרוינד הוא זוכה פרס היצירה לסופרים עבריים על שם לוי אשכול לשנת תשע"ג.
בספרו "מזל עורב" (2013) נוטש גויטפרונד את רוחב היריעה האפי שאפיין את יצירותיו הקודמות, ומתמקד בסיפור סמי בלשי. גיבור הסיפור הוא איש הייטק כושל הנסחף אחר חיפוש של נערה צעירה, לאחר שננטש על ידי אהובתו וסולק מעבודתו. הספר זכה לביקורות פושרות ביחס לספריו האחרים של גויטפרוינד.
ספרו האחרון, הר האושר (2016) יצא לאור כחודשיים לאחר מותו. גויטפרוינד היה מעורב בעריכת הספר, אך לא הספיק להשלים את התהליך. על גב הספר נכתב: "בשישי בבוקר, 27 בנובמבר 2015, עוד חיכו לאמיר כמה שאלות עריכה, נגיעות אחרונות לפני שהר האושר יורד לדפוס. בשישי בלילה אמיר מת. המטוטלת נעה מיש לאין. איש לא יוכל עוד לשאול אותו שום דבר, אף פעם, גם לא את הזעירה שבשאלות". במרכז הספר מספר דמויות המחפשות משמעות, וכבספריו האחרים, ניכרים בהר האושר מבט אינטימי ועמוק ברגעי חיים זעירים, לצד התבוננות כללית מפוכחת.
אורין, יהודית. "אחורי הקלעים של הקוממיות". "עתון 77" 305. 2005. 9-8; אורן, יוסף. "'"בשבילה גיבורים עפים"' – אמיר גוטפרוינד". "צו-קריאה לספרות הישראלית". ראשון לציון: יחד. 2009. 72־87; בלבן, אברהם. "רצינות והומור שחור". "מאזניים" ע"ה (5). 2001. 55-53; זהבי, אלכס. "כתיבה ממעמקים". "ארץ אחרת" ל' 2. 2000. 70־72; מלמד, אריאנה. "פרידה לאין קץ". הארץ מוסף ספרים, 19.2.2016. 4.
נינה פינטו-אבקסיס
לינקים חיצוניים
ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך
אחוזות החוף, בשבילה גיבורים עפים, העולם, קצת אחר כך, מזל עורב, פעם הייתי, צלליות: 11 סיפורים, שואה שלנומידע כללי
הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה
וידאו
מתוך ''סופרים קוראים'', באדיבות מרכז הספר והספריות
הערה חשובה
הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.