חזרה לדף התוצאות

אסתר (גודלבסקי) חיה /// משוררת וסופרת /// נולדה בירושלים, ישראל /// 1941 /// גיל: 83
כותב/ת הערך: גוברין נורית

יש להירשם כדי לשמור את הערך

לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב

שתפו את הערך:

זכויות היוצרים של התמונה

צילuם: שלמה גודלבסקי

ז'אנרים אופייניים

סיפור קצר
פואמה

תחומי יצירה

פיסול
פרוזה
ציור
שירה

פרסים

פרס טשרניחובסקי
פרס קוגל
פרס ראש הממשלה לסופרים עבריים על שם לוי אשכול

שפות יצירה

עברית

מעדכן/ת הערך

יפתח אשכנזי
תאריך עדכון אחרון: 2019-01-01 00:00:00

משוררת וסופרת
נולדה בירושלים למשפחה חסידית-חרדית. למדה בתיכון החרדי "חורב". למדה באוניברסיטה העברית בירושלים היסטוריה של עם ישראל לתואר ראשון, חינוך לתואר שני (1979) ואמנות במוזיאון ישראל. בשנים 1984-1970 כתבה תוכניות לימודים ולימדה במוסדות חינוך בירושלים.
כבר בילדותה החלה לכתוב שירים ולצייר. סיפורה הראשון הוא "נחמה גיטל" ("זהות", 1981), שבמרכזו אישה חרדית הטובלת במקווה. ספרה הראשון, "אבנים רכות" (עקד, 1983; 1988 במהדורה מורחבת), מתאר את עולמן של נשים חרדיות בשכונות בית ישראל ומאה שערים. סיפוריה ספוגי הארוטיות הבהילו את הממונים עליה, והיא פוטרה ממקום עבודתה. מאז השתחררה מהחרדיות, אבל המשיכה עם בני משפחתה הענפה באורח חיים דתי.
אסתר היא אמנית רב-תחומית: פרוזה, שירה, ציור, פיסול ואמנות-מיצב. הציגה עשרות תערוכות יחיד והשתתפה בתערוכות קבוצתיות רבות בארץ ובעולם. עבודותיה פורסמו בקטלוגים ובספרי אמן והיא זכתה בפרס על שם שושנה איש-שלום לאמני ירושלים (2008).
כתיבתה היא אקסטטית, נועזת, סוחפת, חושנית, מיסטית ונשית. זוהי יצירה עזת ביטוי, חושפת עד כאב ומשאירה את הקורא המום, מופתע ומתענג. הלשון יונקת מרובדי השפה העברית לדורותיה ומתיכה אותם לנחשולי ביטוי אדירים. זו כתיבה המבטאת את האומץ לחיות, להעז. שירה של אישה המעיזה לנהל דיאלוג עם עברה, עם אלוהיה, עם תחושותיה. היא משלבת בין פרוזה לשירה, כשלפרוזה שלה איכויות שיריות. יש בה המשך לדבורה בארון מתוך חידוש ענק, ולשירתן של זלדה מצד אחד ויונה וולך מצד אחר.
היא שייכת לקבוצת נשים חרדיות שנעשו חלק מן הספרות הישראלית. בריאיון לעדנה עברון (1997) הגדירה את עצמה "בן אדם שמח" ואת כתיבתה "התפוצצות תמידית" של "אנרגיה כלואה". מספריה: "כתונת אור: סיפורים" (1987); "ציפור היכלות: מסע" (1989); "אקדמות השם: המחברת הראשונה" (1994); "איל כחול: פואמה" (1995); "הרוח והדם. שירים" (1996); "אלוה מדבר בשׂרי. שירים" (2001); "מעשה תהום: שירים" (2004); "שְׂרָפָה. שירים" (2006, מתוכו הולחנו שני שירים); צרחת היפי: פואמה (2008); תפוחי תהו: שירים (2012); מראה חלום: שירים וקטעי פרוזה (2014) והבלנדר במוח שלי (2016).
עטיפות ספריה והציורים המשולבים בהם הם מעשי ידיה, ועיצובם נעשה בידי בעלה, שלמה גודלבסקי, בן קיבוץ חפץ חיים. סיפוריה ושיריה תורגמו לכמה שפות. מהפרסים שקיבלה: פרס עיריית חולון על שם קוגל (1988); מענק יצירה מטעם קרן תל אביב לספרות ואמנות (1989); פרס טשרניחובסקי לשירה (1995); פרס ראש הממשלה (2003).

אלאלוף מימון, דליס. "חמש משוררות ומשורר אחד". "מאזניים" ע"א (2). 1996. 21-25; טוקר, נפתלי. "ביוגרפיה מיתית של אישה קוסמית". "אפיריון" 83. 2003. 8-3; נצר, רות. "שירתה של חיה אסתר". "מאזניים" ע"ז (2). נובמבר 2003. 58-59; עברון, עדנה. "אני עפה, אני נוסקת". "ידיעות אחרונות" 7 לילות. 7.11.1997. 28.

נורית גוברין

לינקים חיצוניים

לקסיקון אוהיו לספרות עברית

ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך

אבנים רכות, איל כחול: פואמה, אלוה מדבר בשׂרי. שירים, אקדמות השם: המחברת הראשונה, הרוח והדם. שירים, זהות, כתונת אור: סיפורים, מעשה תהום: שירים, ציפור היכלות: מסע, שְׂרָפָה. שירים

ספרים/כתבי עת/עיתונים מן הביבליוגרפיה

אפיריון, ידיעות אחרונות, מאזניים

תגיות חופשיות

ארוטיקה, חרדיות, מיסטיות, ציור, שירה מולחנת

מידע כללי

שפות תרגום
מספר שפות

תארים אקדמיים
שני

מוסדות אקדמיים
האוניברסיטה העברית בירושלים

תחומי לימוד אקדמיים
היסטוריה
היסטוריה של עם ישראל
חינוך

משפיעים
דבורה בארון
זלדה
יונה וולך

זהות אתנית/דתית
יהודי/ה

גיל בעת פרסום ראשון
33 (1974)

גודל ערך
בינוני

הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה

[contact-form-7 id="4" title="הצעת תיקון"]

וידאו

מתוך ''סופרים קוראים'', באדיבות מרכז הספר והספריות

הערה חשובה

הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.

נגישות