מילנר איריס /// חוקרת ספרות /// נולדה בטבריה, ישראל /// 1958 /// גיל: 66
כותב/ת הערך: דיין מוריה
לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב
שתפו את הערך:
תחומי יצירה
שפות יצירה
מעדכן/ת הערך
יפתח אשכנזי
תאריך עדכון אחרון: 2019-06-01 00:00:00
חוקרת ספרות
נולדה בכנסייה הסקוטית בטבריה, גדלה על שפת הכנרת, ומאוחר יותר עברה עם משפחתה לאילת ולרמת גן. את לימודיה האקדמיים החלה באוניברסיטת ניו יורק (NYU), בחוגים לפסיכולוגיה ולפילוסופיה. את התואר השני והשלישי למדה בחוג לספרות עברית באוניברסיטת תל אביב, ובמקביל עבדה ככתבת במוסף "הארץ". בעבר כיהנה כראשת תוכנית המצטיינים המשולבת במדעי הרוח והאמנויות ע"ש מרק ריץ' וכיום היא פרופסור בחוג לספרות עברית באוניברסיטת תל אביב וראשת החוג.
עיקר מחקרה עד כה עוסק בייצוג ספרותי של השואה. מילנר חוקרת את כוח המשיכה של השואה כנושא ספרותי, את אסטרטגיות הייצוג שלה ואת ההיבטים הסוציולוגיים-ספרותיים של בני הדור השני לשואה. מילנר, דור שני לניצולת שואה בעצמה (אמה עלתה לארץ לאחר השואה, שבה גורשה לגטו בטרנסניסטריה), חוקרת את הקורפוסים של ספרות השואה ושל הדור הספרותי שאחריה, תוך בחינת ההיבטים הנרטולוגיים – גם כנובעים ממהלכים ושינויים תרבותיים וגם כמחוללים אותם.
ספרה הראשון, "קרעי עבר: ביוגרפיה, זהות וזיכרון בסיפורת הדור השני", יצא ב-2003 בהוצאת עם עובד. מחקר זה מתייחס לקבוצה גדולה של רומנים וסיפורים מן הספרות הישראלית, העוסקים בדמויות של בני הדור השני לשואה או שנכתבו על ידי בני ניצולים. הקו המארגן את היצירות הוא מסע בארץ השתיקה. הפרת השתיקה לא גוררת תחושת רווחה, אלא התפוררות ושתיקה מחודשת. ברקע, בנייתה של החברה הישראלית על קרעי השואה והשתקפותו של תהליך זה בספרות מתאפיינות גם הן באלמנטים רבים של השתקה והדחקה. בספרות הדור השני, טוענת מילנר, השתיקה יוצרת דחף חתרני: בני הניצולים מבקשים לתת קול למה שלא סופר בספרות של הוריהם.
ספרה השני, "הנרטיבים של ספרות השואה" (2008), עוסק בייצוג השואה ביצירותיהם של בני "הדור הראשון": ספרות המתארת את השואה עצמה, שנכתבה לרוב על ידי ניצולי שואה. מילנר בוחנת את שאלת הלגיטימיות של ייצוג השואה בספרות יפה, ואת המודוסים המתאימים לה. הפרקים האחרונים של הספר עוסקים בהשפעותיה של השואה על הספרות הישראלית, ובקיומה של הגות ממשמעת בספרות הניצולים.
לבד מתחום ייצוג השואה פירסמה מילנר מאמרים על טראומה והחלמה בספרות ועל סיפורי ילדות והתבגרות, ודנה ביצירותיהם של אהרן אפלפלד, עמוס עוז וק' צטניק. כיום היא עוסקת בביקורת ספרות בדגש על קריאה פסיכואנליטית, וחוקרת את מימושיו של מושג ה"מאוים" בטקסט הספרותי.
באומל, יהודית. "הטראומה המתמשכת שעיצבה את חייהם בטרם נולדו". "הארץ" ספרים. 14.4.2004. 1, 13; ענבר, רווה. "היסטוריה שלא הגיעה לסיומה". "ארץ אחרת" 49. 77; פלד, שמרית. "'האם אני הרודף או הנרדף?' ספרות 'בני הדור השני לשואה' והבניית הסובייקט הישראלי". "מחקרי ירושלים בספרות עברית" כ'. 405-397.
לינקים חיצוניים
ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך
הארץ, הנרטיבים של ספרות השואה, קרעי עבר: ביוגרפיה, זהות וזיכרון בסיפורת הדור השנימידע כללי
תארים אקדמיים
שלישי
מוסדות אקדמיים
אוניברסיטת ניו יורק
אוניברסיטת תל אביב
תחומי לימוד אקדמיים
ספרות
ספרות עברית
פילוסופיה
פסיכולוגיה
תחומי מחקר
ספרות
עיר או ארץ מגורים
אילת
ארה"ב
ישראל
רמת גן
זהות אתנית/דתית
יהודי/ה
גודל ערך
בינוני
הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה
הערה חשובה
הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.