חזרה לדף התוצאות

יזרעאלי יוסי /// משורר וסופר, מחזאי ובמאי תיאטרון /// נולד בירושלים, ישראל /// 1938 /// גיל: 86
כותב/ת הערך: פורת אלישע

יש להירשם כדי לשמור את הערך

לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב

שתפו את הערך:

ז'אנרים אופייניים

רומן

תחומי יצירה

בימוי
מחזאות
פרוזה
שירה

שפות יצירה

עברית

מעדכן/ת הערך

יפתח אשכנזי
תאריך עדכון אחרון: 2019-03-01 00:00:00

משורר וסופר, מחזאי ובמאי תיאטרון
נולד בירושלים לאמו ציפורה לבית דיאמנט, ילידת צפת, דור שישי בארץ, ולאביו משה לבית פואה שעלה מטורקיה, נצר למשפחה מגולי ספרד שעסקה בהוצאת ספרים. האב שינה את שם המשפחה ליזרעאלי לאחר שהגיע לארץ כעולה בלתי לגאלי ב-1936. גדל עם שתי אחיותיו בבית שהקדיש זמן רב למוזיקה ולאמנות פלסטית. היה פעיל בתנועת הנוער "התנועה המאוחדת", ובתום לימודיו יצא עם חבריו לקיבוץ עין גב. התגייס לנח"ל, ובמסגרת שירותו ערך את ביטאון "התנועה המאוחדת" "שדמות". כמו כן ייסד את "שדמה", ביטאון התנועה לגיל הצעיר.
ב-1958 עזב את הקיבוץ והחל ללמוד באוניברסיטה העברית בירושלים, בחוגים לפילוסופיה כללית ולפילוסופיה יהודית וקבלה. לאחר שנת לימודים יצא לאנגליה ללמוד תיאטרון. התקבל לאקדמיה המלכותית לדרמה בלונדון, השתלם בכל אמנויות הבמה וביים את ההצגות הראשונות שלו, "הכיסאות" של יונסקו ו"המשרתות" של ז'נה. לאחר שנה המשיך ללמוד תיאטרון לתואר ראשון במחלקה לדרמה של אוניברסיטת בריסטול, והיה התלמיד הזר היחיד בכיתתו. בעת לימודיו שם ביים הצגות סטודנטים שזכו לשבחים.
ב-1964, עם ההסמכה לתואר הראשון, שב ללונדון והיה עוזר במאי ב"רויאל קורט". ביים גם במנצ'סטר, אך לא הצליח לקבל רישיון עבודה. לאחר שבע שנים באנגליה המשיך לארצות הברית, להמשך לימודיו לתואר דוקטור באוניברסיטת קרנגי-מלון בפיטסבורג, פנסילבניה. שם פגש את תלמה גלמן, שהיתה לאשתו, ולימים גם ראש החוג לספרות אנגלית באוניברסיטת תל אביב. בפיטסבורג השלים את עבודת הדוקטור (1970), שנושאה "וכטנגוב מביים את "הדיבוק"".
יזרעאלי ניהל מפעל חיים בן יותר מארבעים שנה בתיאטרון העברי ובתיאטראות בחו"ל. הוא היה במאי, מנהל תיאטרון "הבימה" ותיאטרון "החאן", מורה למקצועות התיאטרון באוניברסיטת תל אביב ובבית הספר לקולנוע ולטלוויזיה ע"ש סם שפיגל בירושלים, לימד בימוי ומשחק, עיצוב הבמה וחשיבה דרמטית. עבודתו זכתה לשבחים רבים ולפרסים בארץ ובחו"ל.
בגיל מבוגר יחסית פירסם את ספר שיריו הראשון, "מהנדס העיר" (הקיבוץ המאוחד, 2001). מאז פירסם עוד חמישה ספרי שירה ורומן אחד בשם "המשורר השביעי" (2008). בבסיס הרומן, שנכתב קודם כמחזה, עומד מיתוס החורבן והגאולה, והוא כעין אפוקליפסה מסתורית הניזונה מיסודות קבליים ומשיחיים. בסיפור המיסטי משמשים בערבוביה עובדות היסטוריות ודמיון פרוע, תשוקה ואובדן, גילוי עריות וגלגול נשמות, וגם מכונת דפוס עתיקה עשויה עץ זית.
מספריו הנוספים: "ניסוי הצופרים של המיגרנה: שירים" (2002); "המשורר ואשתו: שירים 2003-2002" (2003); "עירומים ביערות הזקן: שירים" (2004); "שירי הקיום של מרת זנגביל: שירים" (2006), מחזור שירים המתעד את מחלתה ומותה של אישה; "שירי הקיום של מר זנגביל: שירים" (2011).

הרצוג, עמרי. "המשורר ואשתו". "הארץ" תרבות וספרות. 23.1.2004. ה'4; נגיד, חיים. "בסימן הבשלות". "ידיעות אחרונות" ספרות. 1.3.2002. 27-26; סומק, רוני. "איש הזכוכית". "עתון 77" 356-355. יולי-אוגוסט 2011. 16; פלד, עודד. "בשלות השיר הבא באיחור". "מעריב" ספרות. 6.12.2002. 27.

אלישע פורת

לינקים חיצוניים

לקסיקון אוהיו לספרות עברית

ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך

הכיסאות, המשורר השביעי, המשורר ואשתו: שירים 2003-2002, המשרתות, וכטנגוב מביים את "הדיבוק", מהנדס העיר, ניסוי הצופרים של המיגרנה: שירים, עירומים ביערות הזקן: שירים, שדמה, שדמות, שירי הקיום של מר זנגביל: שירים, שירי הקיום של מרת זנגביל: שירים

ספרים/כתבי עת/עיתונים מן הביבליוגרפיה

הארץ, ידיעות אחרונות, מעריב, עתון 77

תגיות חופשיות

מחלה, מיסטיות, משיחיות, קבלה

מידע כללי

תארים אקדמיים
שלישי

מוסדות אקדמיים
האוניברסיטה העברית בירושלים

תחומי לימוד אקדמיים
פילוסופיה
פילוסופיה יהודית
קבלה
תיאטרון

עיר או ארץ מגורים
אנגליה
ישראל
לונדון
קיבוץ עין גב

זהות אתנית/דתית
יהודי/ה

גיל בעת פרסום ראשון
63 (2001)

גודל ערך
בינוני

הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה

[contact-form-7 id="4" title="הצעת תיקון"]

הערה חשובה

הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.

נגישות