הרציג חנה /// חוקרת ומבקרת ספרות /// נולדה בגרמניה /// 1946 /// גיל: 78
כותב/ת הערך: הולצמן אבנר
לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב
שתפו את הערך:
ז'אנרים אופייניים
פרסים
שפות יצירה
מעדכן/ת הערך
יפתח אשכנזי
תאריך עדכון אחרון: 2018-12-01 00:00:00
חוקרת ומבקרת ספרות
נולדה במחנה עקורים בגרמניה להורים ניצולי השואה ועלתה לארץ בגיל רך. מאז ועד היום היא מתגוררת בתל אביב. למדה בבית הספר התיכון "אליאנס" ושירתה בצבא כסמלת סעד בגדוד צנחנים. סיימה תואר ראשון (1972) ותואר שני (1980) בחוג לתורת הספרות הכללית באוניברסיטת תל אביב, ותואר שלישי (1991) באוניברסיטה העברית בירושלים. מ-1976 היא עובדת באוניברסיטה הפתוחה בכתיבת מחקרים וספרי לימוד בספרות.
מאז תחילת שנות השבעים פירסמה עשרות רשימות ביקורת על הספרות השוטפת במוספי הספרות, תחילה ב"דבר" ("משא") ולאחר מכן ב"הארץ", ב"ידיעות אחרונות" וב"הארץ" "ספרים". ב-1988 זכתה בפרס ברנשטיין לביקורת. בעבודתה האקדמית היא מתמחה בתיאוריה של הפרוזה ובסיפורת העברית במאה העשרים.
בתחום הראשון פירסמה את הספרים "מסיפור לתיאוריה: הפואטיקה של הסיפורת" (יחידה 2, האוניברסיטה הפתוחה 1986); "העולם בסיפורת: חיקוי מציאות או ארגון אמנותי" (1989); "תורת הספרות והתרבות: אסכולות בנות זמננו" (א'-ג', 2005-2004) והמדיום באומנויות: סוגיות אסתטיות ותרבותיות (2015).
בתחום השני פירסמה את הספרים "עמליה כהנא כרמון: הסיפורת הישראלית בשנות הששים" (יחידות 11-10-9, האוניברסיטה הפתוחה 1983); "הסיפור העברי בראשית המאה העשרים" (1992); "השם הפרטי: מסות על יעקב שבתאי, יהושע קנז ויואל הופמן" (1994); "הקול האומר: אני: מגמות בסיפורת הישראלית של שנות השמונים" (1998). ספר זה מוקדש בעיקר לספריהם של יעקב שבתאי, יהושע קנז, א"ב יהושע, דויד גרוסמן ויואל הופמן, אך פורש גם תמונה רחבה של התמורות שחלו בסיפורת הישראלית משנות השישים עד שנות השמונים.
כמו כן עסקה בספרות העדות של ניצולי השואה. עיוניה בסיפורת העברית מתבססים על קריאות פרשניות צמודות ומפורטות ביצירות נבחרות, החושפות את העושר והמורכבות בדרכי עיצובן ואת הדרכים שבהן נבנות משמעויותיהן, ובתוך כך תורמות להבנת הפואטיקה של היוצר.
הרציג כתבה על חוויות ילדותה בספר הבנות של אלו משם (2018), שבו ליקטה הסופרת זוכת פרס ספיר אסתר פלד שלוש עדויות של בנות לניצולי שואה.
ב-1997 פירסמה את ספרה "תמונות מחפשות כותרת" – סיפור מסעותיה בישראל, בגרמניה, בפולין ובאוקראינה בניסיון לשחזר את ההיסטוריה המשפחתית שלה ואת קורותיהם של הוריה בתקופת השואה וסביבה, שלא היו ידועות לה בעיקר מחמת מותו המוקדם של אביה.
פרסמה את ספר הילדים הפילוסוף הקטן (2017).
בורשטיין, דרור. "ארץ החוטים הנעלמים". "הארץ" ספרים. 28.4.1999. 7; מטלון, רונית. "מחווה גדולה של אהבה".
"הארץ" ספרים. 21.1.1998. 7.
לינקים חיצוניים
ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך
דבר, הארץ, הסיפור העברי בראשית המאה העשרים, העולם בסיפורת: חיקוי מציאות או ארגון אמנותי, הקול האומר: אני: מגמות בסיפורת הישראלית של שנות השמונים, השם הפרטי: מסות על יעקב שבתאי, יהושע קנז ויואל הופמן, ידיעות אחרונות, מסיפור לתיאוריה: הפואטיקה של הסיפורת, עמליה כהנא כרמון: הסיפורת הישראלית בשנות הששים, תורת הספרות והתרבות: אסכולות בנות זמננו, תמונות מחפשות כותרתספרים/כתבי עת/עיתונים מן הביבליוגרפיה
הארץמידע כללי
תארים אקדמיים
שלישי
מוסדות אקדמיים
אוניברסיטת תל אביב
האוניברסיטה העברית בירושלים
תחומי לימוד אקדמיים
ספרות
תורת הספרות
תחומי מחקר
ספרות
עיר או ארץ מגורים
ישראל
תל אביב
זהות אתנית/דתית
יהודי/ה
גודל ערך
קצר
הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה
הערה חשובה
הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.