חזרה לדף התוצאות

אבוש דורית /// סופרת, משוררת, מתרגמת ובלשנית /// נולדה בתל אביב, ישראל /// 1955 /// גיל: 69
כותב/ת הערך: רודין שי

יש להירשם כדי לשמור את הערך

לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב

שתפו את הערך:

ז'אנרים אופייניים

נובלה
סיפור קצר
רומן

תחומי יצירה

עיון
פרוזה
שירה
תרגום

שפות יצירה

עברית

מעדכן/ת הערך

תמר סתר
תאריך עדכון אחרון: 2016-09-01 00:00:00

סופרת, משוררת, מתרגמת ובלשנית
נולדה והתחנכה בתל אביב. למדה לתואר ראשון בפילוסופיה וספרות כללית באוניברסיטת תל אביב ובמקביל לתואר נוסף בבלשנות כללית. ב-1979 נסעה לארצות הברית ללימודי דוקטורט באוניברסיטת מסצ'וסטס, אמהרסט. בתום לימודיה חיה ועבדה במסצ'וסטס, בקליפורניה, במנהטן, בטקסס ובשבדיה. בשנים 1999-1991 התגוררה בגרמניה ועסקה במחקר בסמנטיקה באוניברסיטאות שטוטגרט וטיבינגן. בתקופה זו פירסמה ביקורות ספרות במוסף "ספרים" של "הארץ". מ-2000 פרופסור לבלשנות באוניברסיטת קורנל, ארצות הברית.
ב-1974 החלה לפרסם שירים בכתב העת "עכשיו" בשם העט א' דורית. בשם זה פירסמה גם סיפורים, רשימות ותרגומים שהופיעו בכתבי עת ובמוספי הספרות של העיתונים היומיים. יצירתה כוללת שירים, סיפורים, נובלות ורומנים.
ספרה הראשון, "צל ארוך רשום בגיר" ("עכשיו", 1979), כולל סיפורים ושירים. כבר בספר זה אפשר להבחין בשורה של מאפיינים המלווים את כלל כתיבתה: הניכור התודעתי של דמות המספרת מההוויה שעליה היא משקיפה; השאיפה להבנות ולעצב תמונת מצב קיומית רב-ממדית ורבת-רושם האוצרת משמעויות אוניברסליות; התמקדות בדמות של ישראלי יורד ובמצבי פיצול זהותיים.
בקובץ סיפוריה השני, "הדים ורוחות" (1983), גיבשה נוסח ייחודי של היפר-ריאליזם, ומבקרי ספרות, למשל אמנון נבות (1984), היללו אותו. ב-1990 פורסם "קול שני", ובו לראשונה חתמה בשמה המלא. הקובץ כולל שתי נובלות: "בית רעים" ו"פיתום". הנושא המאפיין את הספר הוא חיפוש זהות, המתבצע באמצעות ויתור על זהות קיימת ואימוץ זהות של אחר, מאהב או מושא הזדהות. הנובלה "פיתום" היא מן היצירות הישראליות החשובות שהתייחסו להומוסקסואליות מודחקת ותיארו את התופעה באופן מוחשי ונטול סמליות. גם כאן בולטת תבנית הכפילות. גיבורותיה הן בעלות זהות מפוצלת בין תבנית נוף מולדתן בארץ לבין היותן דמויות קוסמופוליטיות. בהקשר הפמיניסטי, הדמויות נעות בין רצונן לשמור על בדידותן לבין הרצון לכונן זוגיות; בין רצון לבסס זהות מקצועית לבין רצון לחיות בצלו של גבר דומיננטי וכו'.
שני הרומנים שלה, "היורד" (1996) ו"לב משוגע" (2007), מעלים את השניות בהווייתם של "היורד"ים, החווים קרע בין שאיפתם להשתלב בחברה האמריקנית ולמצוא בה את מקומם, ובין זיקתם לישראל ורגשות האשם שהם מפתחים על עזיבתה. ב"לב משוגע" מציגה אבוש גם את גרסתה לרומן החניכה הנשי, המלווה אישה מרגע הפרת האיזון הזהותי ועד להתגבשותה של זהות שאינה תלויה בחונך או במאהב.

אורן, יוסף. ""היורד" – דורית אבוש". "קולות חדשים בסיפורת הישראלית". ראשון לציון: יחד 1997. 81-72; וייסמן, ענת. "דורית אבוש – "קול שני"". "עכשיו" 56. אביב-קיץ 1991. 326-324; נבות, אמנון. "מקרה-מבחן נובליסטי". "עכשיו" 49. אביב 1984. 319-314.
אתר לקסיקון הספרות העברית החדשה של אוניברסיטת אוהיו:
https://library.osu.edu/projects/hebrew-lexicon/01322.php
ביקורת של מאיה ערד על "לב משוגע":
http://www.haaretz.co.il/literature/1.1441470

שי רודין

לינקים חיצוניים

לקסיקון אוהיו לספרות עברית

ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך

הארץ, הדים ורוחות, היורד, לב משוגע, עכשיו, צל ארוך רשום בגיר, קול שני

ספרים/כתבי עת/עיתונים מן הביבליוגרפיה

עכשיו, קולות חדשים בסיפורת הישראלית

תגיות חופשיות

הגירה, הומוסקסואליות, חניכה, מגדר, פמיניזם

מידע כללי

תארים אקדמיים
שלישי

מוסדות אקדמיים
אוניברסיטת תל אביב

תחומי לימוד אקדמיים
בלשנות
בלשנות כללית
ספרות
ספרות כללית
פילוסופיה

תחומי מחקר
בלשנות

עיר או ארץ מגורים
ארה"ב
גרמניה
ניו יורק

זהות אתנית/דתית
יהודי/ה

גיל בעת פרסום ראשון
24 (1979)

גודל ערך
בינוני

הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה

[contact-form-7 id="4" title="הצעת תיקון"]

הערה חשובה

הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.

נגישות