נבו גדעון (גידי) /// סופר וחוקר ספרות /// נולד בירושלים, ישראל /// 1959 /// גיל: 66
כותב/ת הערך: הולצמן אבנר
לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב
שתפו את הערך:
ז'אנרים אופייניים
פרסים
שפות יצירה
מעדכן/ת הערך
יפתח אשכנזי
תאריך עדכון אחרון: 2019-06-01 00:00:00
סופר וחוקר ספרות
נולד ב-1959 וגדל בירושלים. אמו היא חוקרת הספרות האנגלית והמתרגמת רות נבו. סיים את "התיכון ליד האוניברסיטה" בירושלים. שירת בצה"ל בנח"ל מ-1978 עד 1981. החל את לימודיו באוניברסיטה העברית בירושלים ב-1981, וסיים ב-1985 תואר ראשון בספרות עברית ובפילוסופיה. מ-1986 עד 1996 עסק בעיקר בכתיבת הרומן "עד כאן" (הקיבוץ המאוחד) ובעבודות מזדמנות. ב-1997 חזר ללימודי התואר השני והשלישי בספרות עברית, והשלים אותם ב-2001. מ-2000 ועד 2009 מרצה וחוקר במכון בן-גוריון בשדה בוקר ובאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מ-2009 מרצה בכיר במחלקה לספרות עברית באותה אוניברסיטה.
הרומן "עד כאן" (1996) ממוקם בשנות השמונים של המאה העשרים ועוסק בקורותיהם של שלושה צעירים ישראלים המצויים במצב של תקיעוּת ושיממון. כל אחד מהם לכוד בסבך נפשי ביחסיו עם עצמו ועם סביבתו, וכולם מתרפקים על השלמוּת האבודה של ימי גרעין הנח"ל שהשתייכו אליו שנים אחדות לפני כן, בבחינת תור זהב אבוד. הביקורת הצביעה על חובו הגלוי של הספר לרומן "זכרון דברים" של יעקב שבתאי, הן במבנה העלילה ובאווירה הכללית והן באימוץ הנוסח והריתמוס הסגנוני הייחודיים שגיבש שבתאי. בד בבד צוינו שליטתו של נבו במנעד רחב של כלים ומשלבים לשוניים ורגישותו בקליטת ניואנסים של התנהגויות, מרקמי יחסים ומצבים אנושיים קונקרטיים. ב-1997 זכה הרומן בפרס ברנשטיין.
בתחום המחקר עסק גידי נבו עד כה בשלושה עניינים עיקריים. ספרו "שבעה ימים בנגב" (2005) הוא דיון פרשני מקיף ברומן "ימי צקלג" לס' יזהר. הספר מתאר את דרכי העיצוב של הזמן והמרחב ברומן, את טיבו של הריאליזם הפרטני הנבנה בו, את הטכניקות השונות של זרם התודעה הננקטות בו ואת הישגיה ומגבלותיה של הביקורת שהתמודדה עם יצירת ענק זו. ספרו "מושב לצים: הרטוריקה של הסאטירה" (2010) בוחן פרקים בתולדות הסאטירה הספרותית והעיתונאית העברית מתקופת ההשכלה ועד חנוך לוין, אפרים קישון ודורון רוזנבלום. מלבד זאת פירסם נבו מאמרים על יצירתם של מנדלי מוכר ספרים, שלום עליכם בתרגום ברקוביץ, אורי ניסן גנסין, אברהם רגלסון ואחרים. כמו כן השתתף בעריכת קובץ המחקרים "עיתות של שינוי" לכבוד דן מירון (2008), ופירסם בו מסה מקיפה על דיוקנו של מירון כחוקר וכמבקר.
ב-2018 פרסם נבו את הספר לאור המציאות, מחקר שהתמקד בטורים העיתונאיים שכתב אלתרמן. ספר זה היה הראשון שביקש לקרוא את כל טוריו של אלתרמן כקורפוס אחד, ולהציע דרכם נקודת מבט חדשה על המשורר הגורסת כי טוריו העיתונאיים הם בעלי חשיבות שאינה פחותה משיריו.
הולצמן, אבנר. "התפרדות". "מפת דרכים: סיפורת עברית כיום". תל אביב: הקיבוץ המאוחד. 2005. 161-159; הופמן, חיה. "בעקבות שבתאי". "ידיעות אחרונות" ספרות. 25.10.1996; שוורץ, יגאל. "כפלנטות הסובבות על צירן ופונות אל השמש". "דימוי" 16. 1999-1998. 62-60.
לינקים חיצוניים
ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך
זכרון דברים, ימי צקלג, מושב לצים: הרטוריקה של הסאטירה, עד כאן, עיתות של שינוי, שבעה ימים בנגבמידע כללי
תארים אקדמיים
שלישי
מוסדות אקדמיים
האוניברסיטה העברית בירושלים
התיכון שליד האוניברסיטה בירושלים
תחומי לימוד אקדמיים
ספרות
ספרות עברית
פילוסופיה
בקשר ספרותי עם
מירון דן
משפיעים
שבתאי יעקב
זהות אתנית/דתית
יהודי/ה
רקע משפחתי
אמו היא חוקרת הספרות האנגלית והמתרגמת רות נבו
גודל ערך
בינוני
הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה
הערה חשובה
הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.