גור (גורדון) ישראל /// עורך ומסאי /// נולד בגרודנו, פולין /// 1925 – 1982 /// גיל
כותב/ת הערך: בן מרדכי יצחק
לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב
שתפו את הערך:
שפות יצירה
מעדכן/ת הערך
מוריה דיין קודיש
תאריך עדכון אחרון: 2018-09-01 00:00:00
עורך ומסאי
נולד בגרודנו, פולין. עלה ארצה ב-1934. ממייסדי קיבוץ משגב עם. שירת ב"הגנה" ובפלמ"ח. למד באוניברסיטה העברית בירושלים ספרות ופילוסופיה. ערך את כתב העת לענייני תיאטרון "במה" והקים את הארכיון והמוזיאון לתיאטרון, הקשור כיום לאוניברסיטה העברית. המוזיאון מתמחה בתיאטרון העברי, הישראלי והיידי. לאחר מותו נקרא המוזיאון על שמו.
כתב העת "במה", שאותו ערך בשנים 1982-1959 ועמו היה מזוהה, הופיע בקביעות ושיקף הן את הפעילות התיאטרונית בארץ והן את המגמות התיאטרוניות המתחדשות בעולם. גור פירסם ב"במה" מסות רבות על התיאטרון הישראלי והעולמי, על שחקנים, הצגות ותרבות בכלל. על תפישת עולמו כעורך ניתן ללמוד מדברים שכתב בספרו "נופי ספרות ותרבות" (1970): "כתב-עת תרבותי צריך […] להיות ער וקשוב לכל רחש יצירתי חדש, ועם זאת לאצור בתוכו גם את נכסי העבר" (307). את מסותיו כינס בספרים אחדים. בהם: "התיאטרון העברי – ציוני דרך" (1958); "פנקס תיאטרוני" (1961); "פרקי המחזה המקורי בישראל" (1982).
במסותיו מתגלה גור כמעריץ של יוסף חיים ברנר. לא אחת משמשות יצירותיו של ברנר כאמת מידה להערכת יצירות אחרות, בעיקר מבחינת מטענן המוסרי והחברתי. אגב כתיבתו על אנשי תיאטרון והצגות מתגלות עמדותיו הערכיות והפואטיות, כגון קביעתו שתכונתו העיקרית של ברכט היתה אנרכיזם מרדני, או הקביעה שהמלודרמה מקובלת, בין השאר, על מדינאים החסרים כל יחס לספרות יפה ועל קומיסרים וולגריים.
סדן, דב. "על ישראל גור ועמו". "במה" 93. 1982. 3-8; סנה, שלמה. "עוד נבוא חשבון". "במה" 96-95. 1983. 38-39.
יצחק בן-מרדכי
ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך
במה, התיאטרון העברי – ציוני דרך, נופי ספרות ותרבות, פנקס תיאטרוני, פרקי המחזה המקורי בישראלספרים/כתבי עת/עיתונים מן הביבליוגרפיה
במהמידע כללי
מוסדות אקדמיים
האוניברסיטה העברית בירושלים
תחומי לימוד אקדמיים
ספרות
פילוסופיה
עיר או ארץ מגורים
ישראל
קיבוץ משגב-עם
זהות אתנית/דתית
יהודי/ה
גודל ערך
קצר
הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה
הערה חשובה
הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.