ביוגרפיה
נולד בקיבוץ גבת בעמק יזרעאל להורים שהיו ממייסדי הקיבוץ. סיים את בית הספר התיכון בגבת והתגייס למלחמת העצמאות. שירת כלוחם בגדוד 89 בפיקודו של משה דיין והשתתף בכיבוש לוד ורמלה. אחרי המלחמה חזר לגבת, ועם הפילוג בתנועה הקיבוצית פרש ממנו, וב-1953 היה ממייסדי קיבוץ יפעת. עבר לדגניה ב' ולימד בבית הספר התיכון האזורי בבית ירח. מ-1960 חי ועבד כמורה בפנימייה החקלאית "כפר גלים" ליד חיפה. בשנות השישים רכש תואר ראשון בספרות במכון האוניברסיטאי של חיפה (לימים אוניברסיטת חיפה), והמשיך את לימודיו באוניברסיטת תל אביב לתואר השני (1971) והשלישי (1978). בשנותיו האחרונות נמנה עם סגל החוג לספרות עברית באוניברסיטת תל אביב, ובד בבד הוסיף ללמד ב"כפר גלים" וכן באוניברסיטת חיפה ובמכללת "אורנים". סמוך למותו הועלה לדרגת פרופסור חבר.
רון-פדר-עמית גלילה /// סופרת ועורכת /// נולדה בחיפה, ישראל /// 1949 /// גיל: 75
ביוגרפיה
נולדה בחיפה. כבר בהיותה בת תשע החלה לכתוב סיפורי הרפתקאות. למדה במגמה הביולוגית בבית הספר "הריאלי" בחיפה. למרות היותה בת למשפחה שנשבו בה רוחות מפא"י כתבה רומן על נערה שאחיה נמנה עם כוחות האצ"ל, ואף שלחה את טיוטתו למנחם בגין, שבתגובה הזמינה ובירכה על פעולתה. ב-2010 פירסמה את הספר "בעוז ובהדר: סיפורו של מנחם בגין". שירתה כחיילת בנח"ל, ולאחר שחרורה למדה ספרות ומקרא באוניברסיטה העברית בירושלים. רון-פדר-עמית היא אם לשלושה ילדים, ובשנים 1972-1979 אימצה שנים-עשר ילדים ממשפחות קשות יום. פרט זה השפיע רבות על כתיבתה והיווה השראה לסדרת הספרים "ציון", שנכתבה בשנים 1976-1981.
קדמון (פרקש) חיה /// משוררת, עורכת ומתרגמת /// נולדה בסינפרופול, אוקראינה /// 1918 – 1960 /// גיל
ביוגרפיה
נולדה בסינפרופול, אוקראינה. עלתה ארצה עם הוריה ב-1925. אביה, אברהם קופמן, היה מורה בכפר יחזקאל, ואמה רופאת ילדים בעמק יזרעאל. גדלה והתחנכה בכפר יחזקאל. את לימודיה התיכוניים סיימה בגימנסיה "הרצליה". מנעוריה היתה חברת "השומר הצעיר", פעילה כמדריכה וכחברה בהנהגה הארצית הראשית. הצטרפה לגרעין המייסד של קיבוץ חצור (1937).
ביוגרפיה
נולד בבוקרשט, רומניה. עלה ארצה ב-1948 לאחר שנתיים באוסטריה ובאיטליה. למד ספרות, פילוסופיה וחינוך באוניברסיטת תל אביב. נגיד הוא אביה של המשוררת ורדי נגיד, המוכרת גם בשם מיא שם-אור. הוא מוסמך לספרות עברית ובעל תואר דוקטור מהחוג לאמנות ה"תיאטרון" באוניברסיטת תל אביב, על עבודתו "הסוגה התיעודית ב"תיאטרון" הישראלי" (2005). חוקר ברשות למחקר של החוג ל"תיאטרון" באוניברסיטת תל אביב בנושא הדרמטורגיה של ה"תיאטרון" הישראלי.
כץ (מרק) שרה /// מבקרת וחוקרת ספרות /// נולדה בירושלים, ישראל /// 1930 – 2015 /// גיל
ביוגרפיה
נולדה בירושלים. במלחמת העצמאות שירתה במסגרת קבוצת ביריה. למדה בסמינר למורים "מזרחי", ובהמשך לימדה במחנה לעולים חדשים בראש פינה ובבית הספר במושב חמד, שאותו ייסדה לאחר שעברה להתגורר במושב עם נישואיה. שימשה כמרצה לספרות עם ישראל באוניברסיטת בר-אילן. ב-2003 זכתה בפרס שרת החינוך לתרבות יהודית. פירסמה שמונה ספרים ויותר ממאה מאמרי מחקר וביקורת העוסקים בשירת ימי הביניים ובספרות עברית חדשה.
בר-יוסף (בורשטיין) חמוטל /// משוררת, מתרגמת וחוקרת /// נולדה בקיבוץ תל יוסף, ישראל /// 1940 /// גיל: 84
ביוגרפיה
נולדה בקיבוץ תל יוסף להורים שעלו לארץ מאוקראינה ב-1936, רוב בני משפחתם נספו בשואה. ביולי 1948 נהרג אחיה החייל בדרך לירושלים. בילדותה התגוררה עם הוריה בשכונת קריית שלום שבדרום תל אביב. למדה בבתי ספר יסודיים בכפר ורבורג ובגוש יישובי תל מונד, בהמשך למדה בתיכון "עירוני ה"'. את התואר הראשון (1960) והשני (1975) סיימה באוניברסיטה העברית בירושלים. שם כתבה גם את עבודת הדוקטור, שכותרתה "מטאפורות וסמלים בסיפורת של אורי ניסן גנסין" (1984), שראתה אור כספר שלוש שנים אחר כך.
בן-יוסף גינור צביה /// חוקרת ספרות, משוררת וסופרת /// נולדה בתל אביב, ישראל /// 1942 – 1999 /// גיל
ביוגרפיה
נולדה בתל אביב ובה גדלה והתחנכה. בשנות השישים עזבה את ישראל לארצות הברית בשל עבודת בעלה, השתקעה בסיאטל ולאחר מכן בניו יורק. החלה את לימודיה האקדמיים באוניברסיטת סיאטל, והמשיכה בסמינר התיאולוגי היהודי בניו יורק (JTS). מ-1982 ועד יומה האחרון נמנתה עם סגל המוסד ועסקה בהוראת הספרות העברית והתרבות הישראלית. ב-1992 סיימה את התואר השלישי, ועם השנים מונתה לפרופסור. נפטרה ממחלה ממארת בניו יורק. בשנותיה האחרונות הקימה ב-JTS קתדרה ללימודי ישראל הנושאת את שמה ואת שם בעלה.
ארואטי עזרא (אדי) /// משורר /// נולד בבולגריה /// 1920 – 2013 /// גיל
ביוגרפיה
נולד בבולגריה, עלה לארץ ב-1926. משפחתו התגוררה במנשייה. האב היה עגלון. לאחר תאונה שקרתה לאב חזרה המשפחה לבולגריה ב-1928, שם חזר האב לעבוד בדפוס. במלחמת העולם השנייה גויס לעבודות במחנה עבודה ובנה גשרים, סוללות וכבישים. ב-1949 עלתה המשפחה שוב לארץ. עבד כרפד עד לפרישתו לגמלאות. את כתיבתו החל עוד בבית הספר היסודי בסופיה ופרסומו הראשון היה ב-1945, בירחון "נובידני", כתב העת של הקהילה היהודית. בארץ פירסם בכתבי עת שונים, וספרו הראשון, "מדרגות", יצא ב-1971 בהוצאת טרקלין. עוד מספריו: מקדוניה – סלעי דרך: שירים (1973); צלקות (1975); בצווי הלב (1978); גבוהים ומכונפים: שירים (1985); חובש הכובע הכפול (1995); משורר ברוח (1996); רחוב המלים בו נולדתי: שירים 2002-1970 (2002).
אוריאל גילה (שטאם, אולגה) /// סופרת, משוררת ומתרגמת /// נולדה בקראקוב, פולין /// 1913 – 2007 /// גיל
ביוגרפיה
נולדה בקראקוב, פולין. עלתה לארץ בילדותה ולמדה בגימנסיה העברית "הרצליה". השתלמה בבית הספר הגבוה למשפט וכלכלה בתל אביב ולמדה מִנהל ציבורי באנגליה ובוויילס. היתה מזכירה ומנהלת לשכה של ראשי עיריית תל אביב מאיר דיזנגוף וישראל רוקח. לקראת קום המדינה הקימה (עם אדווין סמואל) את "בית הספר למִנהל ציבורי" בירושלים ובתל אביב. ערכה והגישה ב"קול ישראל" וב"בי-בי-סי" בלונדון שידורים דו-לשוניים על שירת העולם. ב-1996 יזמה והקימה את קרן האישה היוצרת בספרות וכן ספרייה לספרות נשים, וב-1999 ייסדה את הוצאת "בת-קול" לספרות יפה. היתה חברה באגודת הסופרים העבריים, באיגוד המתרגמים ובאקו"ם.
- 1
- מתוך 1.
- מציג 10 ערכים.