הסברים לשימוש באתר
באתר האינטרנט של לקסיקון הקשרים לספרות ישראלית תוכלו למצוא את המידע הביוגרפי והפואטי על כל אחד מ-1,400 היוצרים המתועדים בו, באמצעות מסננים שיצרנו.
את המידע המצוי בכל אחד מן הערכים סיווגנו לפי קטגוריות (מסננים), המופיעות בצד הערך עצמו, שהוגדרו בידי צוות האתר, לפי תוכֵן הערכים בלבד. לקטגוריות אלה תוכלו להגיע בחיפוש בסיסי או מתקדם, וכך תוכלו לגלות דברים רבים ומפתיעים על עולם הספרות הישראלית. תוכלו לשאול אלפי שאילתות, ולשמור ערכים מועדפים באזור אישי ייחודי (יש להרשם לשם כך). לדוגמה, תוכלו לגלות מיהן המחזאיות שנולדו בין 1940 ל-1945 ויצירתן עוסקת בשואה, ומיהם המשוררים שיש להם תואר שלישי וזכו בפרס ישראל. למען הנוחות, להלן פירוט המסננים הקיימים באתר:
נתונים בסיסיים
מגדר – המגדר הידוע לנו של יוצר או יוצרת, לפי החלוקה המסורתית "גבר-אישה".
ידוע/ה כ – המקצוע הספרותי שהיוצר/ת מזוהה עימו.
גודל ערך – ערך קצר, בינוני או ארוך.
שפות
שפות יצירה – השפות שהיצירות נכתבו בהן.
שפות תרגום – השפות שהיצירות תורגמו להן.
ז'אנרים, תחומי יצירה ותחומי מחקר
תחומי יצירה – שירה, פרוזה, ביקורת, מסה, תרגום, פזמונאות, עיון (לרוב מחקר), עריכה (לרבות מו"לות), תסריטאות, עיתונאות.
תחומי מחקר – תחומי מחקר שמושאי הערך עוסקים בהם, בדגש על מדעי הרוח וכמה תחומי מחקר מדעיים אחרים.
סוגות אופייניות – קטגוריה זו מכילה תתי-סוגות של פרוזה ושירה המאפיינות את היצירות של מושא הערך, על פי היקף היצירות, המבנה שלהן וקהל היעד שלהן: רומן, סיפור קצר ונובלה; פואמה, שירת ילדים ופזמון; תסריט; וכן תת-סוגות המוגדרות לפי תוכן היצירה והיחסים המתקיימים בה בין מציאות ובדיון: מדע בדיוני, מתח, רומן היסטורי, ביוגרפיה, אוטוביוגרפיה וממואר, ותיעוד.
ספרים, כתבי עת או עיתונים שהופיעו בגוף הערך או בביבליוגרפיה
ספרים, כתבי עת או עיתונים שנעזרנו בהם לכתיבת הערך, ומופיעים ברשימת הביבליוגרפיה שבסופו.
ספרים, כתבי עת או עיתונים המוזכרים בגוף הערך עצמו.
צירי זמן
שנת לידה
שנת פטירה
גיל בעת פרסום ראשון
שנת הוצאת ספר ביכורים
גאוגרפיה
ארץ לידה – ארץ הלידה של מושא הערך. באזורים שעברו חילופי שלטון השתדלנו לציין את שם המדינה לפי השלטון ששלט בה בשנת הלידה של היוצר/ת.
עיר לידה – עיר הלידה של היוצר/ת.
עיר או ארץ מגורים – עיר המגורים וארץ המגורים של היוצר/ת כיום ובעבר.
נתונים אישיים
אנשי קשר ספרותיים – בקטגוריה זו כלולים אנשי ציבור, תרבות ורוח שעמדו עם היוצר/ת בקשר מקצועי (ספרותי, אומנותי, אקדמי וכדומה). כאן תוכלו למצוא, למשל, את שמות העורכים של הספרים וכתבי העת שפרסמו את היצירות, עמיתים, חברי קבוצות ספרותיות, שיתופי פעולה אומנותיים ועוד.
זהות אתנית ודתית – יהודי/ה, נוצרי/ה ומוסלמי/ת. ערכי היוצרים והיוצרות הערבים והערביות כוללים קטגוריה לאומית ודתית: ערבי/ה מוסלמי/ת, ערבי/ה נוצרי/ה וערבי/ה דרוזי/ת.
תומכים – שמות המורים, המורות, פטרונים או פטרוניות.
נתמכים – תלמידים ותלמידות, בני טיפוחים ובנות טיפוחים.
משפיעים – מי שהשפיעו על היוצר/ת מבחינה אומנותית או הגותית, על פי הביקורת המקובלת או על פי מחברי הערך.
פרסים
פרסים – בקטגוריה זו מצוינים הפרסים שהוענקו ליוצר/ת מבין 25 הפרסים הנחשבים מרכזיים ביותר בתרבות הישראלית, וכן מצוינת שנת קבלת הפרס (אם היא ידועה).
מוסדות ותחומי לימוד
מוסדות אקדמיים – מוסדות אקדמיים ומוסדות לימוד בעלי ערך תרבותי או פוליטי מיוחד בתרבות היהודית והישראלית שהיוצר/ת למד/ה בהם.
תחומי לימוד אקדמיים – המקצועות שהיוצר/ת למד/ה באוניברסיטה.
תארים אקדמיים – תואר ראשון, שני או שלישי.
מילות מפתח
מאגר רחב של מילות מפתח הקשורות בעיקר לנושאים ולמאפיינים סגנוניים ביצירות של מושאי הערכים, לצד זרמים אומנותיים, מחקריים ואינטלקטואליים שהיוצרים או היוצרות פעלו בתוכם והושפעו מהם. כאן תמצאו נושאים ותמות הנשנים ביצירות של יוצרים או יוצרות נפרדים, כגון מסע, שכול, עבודה, טבע ואלימות; מרחבים וקהילות, כגון קיבוץ, מעברה, יהדות תימן, יהדות פולין; זרמים אומנותיים והגותיים, כגון אקספרסיוניזם, פוסטמודרניזם ומרקסיזם; סוגות, כגון פרודיה, סאטירה ודיסטופיה; מקורות תרבותיים רחבים ברקע היצירה או בלשונה, כגון מקרא, תלמוד, מיתולוגיה יוונית, ספרות גרמנית ותחומי ידע כגון פילוסופיה ופסיכולוגיה; ואומנויות אחרות המשולבות ביצירות או שהיוצר/ת עסק/ה בהם במקביל, כגון ציור או מוזיקה. המאגר כולל מילות מפתח הנשנות בערכי הלקסיקון, ומשום כך המאגר דינמי, והוא עתיד להתרחב עם שילובם של ערכים חדשים ומידע נוסף.
קטגוריה בצד הערך שאינה מסנן בלקסיקון
רקע משפחתי – כאן יופיעו בני המשפחה ובנות המשפחה של היוצר/ת, בדרגות קרבה שונות (הורים, צאצאים ועוד), ובלבד שמדובר בדמויות מוכרות או פעילות בעולמות התרבות, האומנות, ההגות והפוליטיקה.
נשמח לקרוא את הערותיכם/ן והצעותיכם/ן לשיפור. אפשר ליצור עימנו קשר באמצעות הקישור שמשמאל לגוף הערך: "הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה".