מירסקי אהרן /// משורר וחוקר /// נולד בפולין /// 1914 – 2001 /// גיל
כותב/ת הערך: סתוי זיסי
לשמירת הערך באיזור האישי, לחצו על הלב
שתפו את הערך:
פרסים
שפות יצירה
מעדכן/ת הערך
יפתח אשכנזי
תאריך עדכון אחרון: 2019-06-01 00:00:00
משורר וחוקר
נולד בפולין. בית הוריו היה ספוג אווירה של תורה ומצוות, אך גם של ציונות והשכלה. למד בישיבת "תורה ודעת" שהקים אביו, וכן בישיבת מיר. בנוסף לדת וללימוד בישיבה היה גם פתוח לעולם ההשכלה הכללית, ושילוב זה השפיע על שיריו ומחקריו. ב-1935 עלה ארצה, ותחילה עבד כפועל בפרדס. למד בסמינר "המזרחי", בישיבות ובאוניברסיטה העברית בירושלים. עבד כעורך במוסד ביאליק (1960-1950), ולאחר מכן היה מרצה וחוקר בחוג לספרות עברית של האוניברסיטה העברית. לימד גם באוניברסיטת בר-אילן. כל ימיו התגורר בירושלים.
עבודת הדוקטור שלו עסקה בנושא שלא נחקר לפניו: הקשר שבין הפיוט העברי למדרש. גם מחקריו האחרים היו בעלי אופי חדשני, למשל הקשרים שמצא בין הפיוט "הארץ"-ישראלי לתלמוד, או בין שירת ספרד לספר "חובות הלבבות" של רבנו בחיי אבן פקודה. מחקר מפתיע שלו מצא קשרים בין שירה אנגלו-סקסית מהמאה העשירית ובין מוטיבים מדרשיים. הוא כינס את פיוטיו של הפייטן "הארץ"-ישראלי הקדום יוסי בן יוסי ופירסם אותם עם פירוש ואפראט מדעי. כמו כן כינס את שיריו של יצחק אבן חלפון, משורר ספרדי בן ראשית תור הזהב, וחקר את פיוטיו של רבי ישראל נג'ארה (1628-1555).
היה איש לשון מובהק והעברית שלו, הן בדיבור יומיומי, הן בהרצאה פומבית והן בכתיבה, היתה מצוחצחת, שורשית ומלאה זכרי לשון מהמקורות. כצעד כמעט מובן מאליו הוא התקבל כחבר האקדמיה ללשון העברית, וכמה ממחקריו עסקו גם בעברית. את אחד ממאמריו כתב ללא סימני פיסוק כלל, כי רצה להוכיח שהעברית, בלשונו, "נחתכת ונפסקת מכוח עצמה".
מירסקי היה גם משורר מקורי ומיוחד לעצמו. בשירתו ניכר הקשר העמוק שלו לפיוטים, במבנה, בלשון ובצורות השיר. המשורר והחוקר שמעון הלקין, שגם בו התמזגו שירה ומחקר, עודד אותו בצעדיו הראשונים, ואברהם שלונסקי פירסם את שיריו הראשונים ב"הארץ". אבל שיריו לא היו אופנתיים ומשום כך רק יודעי ח"ן הוקירו אותו. שירו "רשות לקדושה ולקדיש" (1976), הכתוב בתבנית הפיוט הקדום, עוסק בתכנים מודרניים, בעיקר חורבן יהדות אירופה בשואה.
ספרי שיריו: "עלי שיח" (מוסד הרב קוק, 1965); "בסככת הקיבו" (1980); "ספר הגיא והקדיש" (1986); "דין השיר" (1993); "כריח השדה" (1999).
זכה בפרס הרב מימון (1966), בפרס ביאליק לחוכמת ישראל (1978) ובפרס ישראל (1999).
חזן, אפרים ויוסף יהלום (עורכים). "לאות זיכרון: מחקרים בשירה העברית ובמורשת ישראל, ספר זיכרון לאהרן מירסקי". 2006. רמת גן: אוניברסיטת בר-אילן; שאול, רבקה. "סיור מרתק באתרי התרבות העברית". "מקור ראשון". 21.3.2008. 19.
לינקים חיצוניים
ספרים/כתבי עת/עיתונים שהופיעו בגוף הערך
בסככת הקיבו, דין השיר, הארץ, חובות הלבבות, כריח השדה, ספר הגיא והקדיש, עלי שיחספרים/כתבי עת/עיתונים מן הביבליוגרפיה
לאות זיכרון: מחקרים בשירה העברית ובמורשת ישראל, ספר זיכרון לאהרן מירסקי, מקור ראשוןמידע כללי
תארים אקדמיים
שלישי
מוסדות אקדמיים
האוניברסיטה העברית בירושלים
בקשר ספרותי עם
הלקין שמעון
שלונסקי אברהם
תומכים ו/או מורי דרך
לקין שמעון
שלונסקי אברהם
עיר או ארץ מגורים
ירושלים
ישראל
זהות אתנית/דתית
יהודי/ה
גודל ערך
בינוני
הציעו תיקון, הוסיפו מידע חדש או תמונה
הערה חשובה
הלקסיקון מעודד שימוש נרחב במידע שבו למטרות לימוד ומחקר. לפיכך, אפשר להוריד ערכים ושאילתות מן הלקסיקון למחשב האישי בקלות ובכמה תצורות. נבקש כי בכל שימוש שהוא בערכים ובשאילתות שבאתר, יינתן קרדיט הולם לאתר ולמחבר/ת הערך.
בשונה מן הטקסטים שבלקסיקון, אין להעתיק או לעשות שימוש אחר בתמונות אשר באתר ללא הסכמה מפורשת מבעלי הזכויות עליהן.